Napfogyatkozás

2015. márc. 20 Webadmin, Kerekes András
Napfogyatkozás

2015. március 20-án hazánk területén részleges napfogyatkozás volt megfigyelhető. Az eseményre fizika tanáraink külön is készültek, az érdeklődő diákok számára négy csillagászati távcső állt rendelkezésre a jelenség biztonságos és szakszerű megfigyeléséhez.

A fogyatkozás valamivel fél 9 után kezdődött, maximuma 10.48 perckor volt megfigyelhető, mely éppen a délelőtti nagyszünet idejére esett, így tanulóink is nagy számban érkeztek az iskola udvarára.

Magyarország területéről legközelebb 2022. október 25-én lesz megfigyelhető hasonló, részleges napfogyatkozás.

A négy távcső közül egy iskolánk saját beszerzése (mellyel már 2006-ban is figyelemmel kísértünk napfogyatkozást), de a megfigyeléshez felajánlotta saját tulajdonú távcsövét Stölkler Nándor tanár úr, és iskolánk portása, Dudás Zoltán is.

A megfigyelésben részt vett legújabb csillagászati távcső az elmúlt tanévekben az Új Széchenyi Terv keretében Európai Uniós támogatásból megvalósult természettudományos labor számára került beszerzésre, ahol diákjaink a későbbiek során a gyakorlatban is megismerkedhetnek ezekkel az eszközökkel.


(Fotó: Stölkler Nándor tanár úr)

 

 

Megosztás, e-mailben küldés, nyomtatás


 


Új komment írása


* kommented nem kerül ki azonnal, ám azt rögtön továbbítjuk moderálásra, és ha nem sérti moderálási elveinket, a legrövidebb időn belül itt láthatod