2022. július 18-22. között vettem rész a „Go into the City” elnevezésű német nyelvű kurzuson az Erasmus+ program támogatásával a németországi Drezda városában.

A képzés által kínált szakmai fejlődési lehetőség mellett vonzóvá tette a részvételt számomra a kivételesen gyönyörű helyszín, amely német tanórák anyagában is alkalmanként előfordul, ahol azonban korábban még sohasem jártam. Nagyon szeretek utazni, Németország és annak kultúrája, az emberek, a német szokások és hagyományok német nyelvtanárként különösen közel állnak hozzám, így kivételes alkalmam nyílt arra is, hogy az ország egy újabb csodálatos városát ismerhessem meg. Részvételemet motiválta az is, hogy más európai országok iskoláiból érkezett tanárokat tudok megismerni, velük szakmai tapasztalatot cserélni, ezáltal interkulturális ismereteimet bővíteni, személyes látókörömet szélesíteni, a németet, mint idegen nyelvet pedig gyakorolni tudom.

   Témáját tekintve az iskolán kívüli tanulási lehetőségek széles tárházát kínálta a képzés. Beszéltünk a módszer elméleti alapjairól, céljairól és alkalmazási lehetőségeiről, majd élménypedagógiai módszerekkel és a történelmi múlt feldolgozásának lehetőségeivel ismerkedtünk két drezdai múzeumban (Münchner Platz emlékhely, Katonai Történeti Múzeum). A legnagyobb élmény számomra a színházpedagógiai foglalkozás és az azt követő nyári színházi előadás, Wilhelm Hauff A spessarti fogadó című vígjáték megtekintése volt.

   A kurzuson nagyszerűen felkészült, lelkes spanyol, horvát, lengyel és magyar pedagógusokat ismerhettem meg, a képzés jó hangulatban telt, a város pedig rengeteg pozitív meglepetéssel és élménnyel szolgált számomra.

 

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A közleményben megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.