2021. szeptember 23-án a Hulladékgyűjtés világnapján, osztályunkkal a Pécs-Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központjába látogattunk.

Megfelelő védőfelszerelést (láthatósági mellény, sisak, pormaszk, védőszemüveg) biztosítva számunkra megkezdtük Győrfi Alexandra, környezetmérnök segítségével a 1,5 órás körbevezetésünket. Elsőként a zöldhulladék kezelésére szolgáló komposzttelephez érkeztünk meg. Itt sok érdekességet hallottunk az ezzel kapcsolatos kémiai, biológiai, fizikai folyamatokról.

A következő utunk a szelektív hulladék válogatására szolgáló kézi – és gépi válogatóműhöz vezetett, ahol szinte hihetetlen volt végig néznünk, és nagyra becsültük azt, hogy az ott dolgozók kézzel válogatják szét az ide beérkező hulladékokat. Itt láttuk az ezekből készült már bálázott és újra felhasznosításra készülő „hulladékkockákat” papírból, műanyagból vagy akár ruhából is. Végül elértünk a kommunális hulladék kezelésére szolgáló mechanikai-biológiai hulladékkezelőhöz.

Itt több helységben voltunk, egyikben nagy gépek végezték a munkát, másikban már sokkal nehezebb volt figyelni, hiszen orrfacsaró szagok uralkodtak ezen a részen, de több információt hallottunk, amelyek odafigyelésére ezt a szagot kissé elfeledtette velünk.

Rendkívül hasznos és tanulságos volt számunkra ez a látogatás, szerintem mindenki jobban fog mostantól figyelni családjának szelektív hulladékgyűjtésére. Végezetül azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a látogatást követően találtunk egy kávéautomatát, ahol páran megkóstoltunk valamilyen kávét vagy tejcsokoládét, így kellemes ízzel a szánkban siettünk a buszunkhoz.

Hős Patrícia 10.F