HÍREINK

Ideiglenes felvételi rangsor a 2023/2024-es tanévre

Kedves felvételiző Diákok! Tisztelt Szülők!

Az ideiglenes felvételi rangsor megtekintése előtt kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, mely segítséget nyújt a táblázatok értelmezéséhez:

A jelentkezők neve mellett található a felvétellel kapcsolatos döntés:


Ha a jelentkező teljesítette a felvételi követelményeket és felvételre javasoljuk, a tanuló oktatási azonosítója/jelszava mellé a felvételi jegyzékben elfoglalt helye szerinti sorszámot és a felvételi eljárásban kapott összesített pontszámot írtuk, valamint a „Felvételre javasolt” döntés olvasható. Pontazonosság esetén elsőként a szóbeli, másodsorban a hozott pontok és a központi írásbeli pontszámok közötti különbségek alapján differenciáltunk.
 
Ha a jelentkező nem teljesítette a felvételi követelményeket, illetve a felvételi eljárás során hozott pontjai, valamint a szóbeli vizsgán elért pontjai nem elegendőek az adott osztálytípusra való bekerüléshez, felvételét nem javasoljuk. Ez esetben a tanuló oktatási azonosítója mellett az „E” (=Elutasítva) döntés olvasható.


Intézményünk Alapító Okiratában az alaptevékenységek között csak a hallássérült sajátos nevelési igényű tanulók integrált nevelése-oktatása jelenik meg, ezért csak ezen különleges bánásmódot igénylő gyermekeket tudja fogadni intézményünk, így azok a tanulók is elutasítva lettek, akik ennek a kritériumnak nem felelnek meg.
Elutasításra kerültek azok a jelentkezők is, akik a 0002 kódszámú humán osztályunkban a központi felvételin matematikából és magyar nyelvből összesen nem érték el az 50 pontot.
Elutasítottuk azokat a jelentkezőket is, akik a megjelölt osztálytípus szóbeli felvételi vizsgáján nem jelentek meg, és így nem tejesítették a felvételi követelményeket.

Intézményünk által most nyilvánosságra hozott ideiglenes felvételi jegyzék nem a végleges felvételi eredményt tükrözi és nem jelent minden esetben felvételt: a listán elért sorszám jelenleg csak tájékoztatást ad.
A felvételi jegyzéken szereplő sorrendet befolyásolhatják a módosító időszakban az adott tanulmányi területet – intézményvezetői engedéllyel – utólag megjelölő jelentkezők felvételi pontszámai, illetve a nyilvánosságra hozott adatsorokban esetlegesen előforduló – a későbbiekben korrigálásra kerülő – pontatlanságok is.
Az, hogy valaki hátrébb sorolódott, nem indokolja a sorrend megváltoztatását. Ha a tanuló férőhely hiányában mégsem nyerne felvételt az általa megjelölt első helyre, a felvételi rendszer automatikusan a következő helyen besorolt osztályba vagy iskolába próbálja őt elhelyezni, ezért azt javasoljuk, hogy minden felvételiző azt az iskolát és azt az osztályt hagyja meg első helyen, amelybe leginkább felvételt szeretne nyerni.
A felvételi vizsgák eredményei, tapasztalatai vagy egyéb információ alapján a tanulóknak lehetőségük van 2023. március 21-22-én eredeti továbbtanulási szándékuk megváltoztatására. A módosító időszakban az alábbi módosítások végezhetők el:


az eredetileg megküldött tanulói adatlapon megadott sorrend módosítása, illetve
az eredeti tanulói adatlapon szereplő középfokú iskolában, az érintett középfokú iskolával történt előzetes egyeztetés alapján (az intézmény hozzájárulásával!), új tanulmányi terület megjelölése.


Új iskolát (és annak tanulmányi területét) nem lehet a módosító tanulói adatlapon feltüntetni, valamint intézményt és tanulmányi területet sem lehet a módosító időszakban törölni!
A módosító tanulói adatlapot a tanulói adatlappal megegyező módon kell előállítani, azaz:


az egyéni jelentkezők a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszer egyéni jelentkezők számára készített felületén, önállóan állíthatják elő,
azon jelentkezők számára, akiknek eredeti tanulói adatlapját az általános iskola állította elő, a módosító tanulói adatlapot is az általános iskola állítja elő, a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszer általános iskolák számára készített felületén.


A módosító tanulói adatlapokat március 23-ig kell továbbítania a jelentkezőnek (egyéni jelentkező esetén), illetve az általános iskolának (általános iskolás jelentkező esetén) az Oktatási Hivatalnak.
A középfokú felvételi eljárás végleges eredményéről 2023. április 28-án írásbeli értesítő levelet küldünk a felvételire jelentkező tanulónak, szőlőjének/gondviselőjének a jelentkezési lapon megjelölt értesítési címére.

IDEIGLENES FELVÉTELI RANGSOR A 2023/2024-ES TANÉVRE osztályonként

(Kattintson az osztálytípus kódjára/nevére a felvételi rangsor megtekintéséhez!)

9 A 0001 Általános sportágismeret

9 F 0002 Humán

9 B 0003 Angol

9 C 0004 Német

9 NY 0005 Biológia-fizika 

9 NY 0006 Biológia-kémia

9 E 0007 Matematika-digitális kultúra

 A listában oktatási azonosító, ill. jelige szerint is kereshet böngészőjének Ctrl+F billentyűkombinációja segítségével, a keresett oktatási azonosítót vagy jeligét begépelve.
A tanulmányi területre felvehető tanulók számát 2023. április 13-án tesszük közzé.
További kérdés vagy adategyeztetés esetén titkárságunk (babits@babits.pte.hu vagy 06-72/503-656) és Hosszú Barbara (beiskolázásért felelős intézményegység-vezető helyettes) fogadja észrevételeiket (hosszu.barbara@pte.hu).

A szép eredményekhez gratulálunk és bízunk abban, hogy minél több
megelégedett jelentkezővel találkozunk a beiratkozáson!
Intézményvezetés

Felvételi tájékoztató a 2023/2024-es tanévre

Felvételi tájékoztató
a 2023/2024. tanévre

Mesterséges Intelligencia pályázat az „Agykutatás hete” alkalmából

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az “Agykutatás hete” keretén belül megrendezett Mesterséges Intelligencia pályázaton Rácz Katinka 9. F osztályos tanulónk első helyezést ért el.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Sulyok Andrea intézményegység-vezető belgiumi iskolalátogatáson járt.

Oktatási szakkiállítás Erasmus+ támogatással

730 kiállító, 60.000 négyzetméteren 56.000 látogató – ezek az adatok jellemzik a didacta-t Stuttgartban, Németország legnagyobb oktatási szakkiállítását. Iskolánk a "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Jaszenovics Sándor, angol-német szakos tanara vett részt a 2023. március 7-11-ig tartó gigantikus rendezvényen.

Március 15-i ünnepi megemlékezés

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc az újkori magyar történelem legjelentősebb fordulópontja. Március 15-én azokra emlékezünk, akik tenni akarásukkal, elszántságukkal, összefogásukkal örök példát állítottak elénk.

Osztályaink a PETŐFI 200 emlékév apropóján készült műsor egy részletét tekintették meg ez alkalomból, melyben a Petőfi Sándort, mint költőt és mint hazafit övező kultuszokról esett szó. Ezután arra kértük a tanulókat, hogy benyomásaikat, gondolataikat ötsoros vers formájában rögzítsék. Az elkészült alkotások az alábbi felületen tekinthetők meg: https://padlet.com/h_barbara/m-rcius-15-a-babitsban-2023-rhle84hodag5o5of

A jól sikerült és névvel vállalt verseket a magyartanárok jutalmazták és iskolaújságunkban megjelentettük: https://www.babitsma.hu/2023/03/ti-kuldtetek-25-marcius-15-babitsban.html

A szabadságharc emlékére cikksorozatot indítottunk BabitsMa online iskolaújságunkban. A cikkek az alábbi linken tekinthetők meg: https://www.babitsma.hu/

XIII. Regionális Újlatin/Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Verseny

A Második Idegen Nyelv Munkaközösség 2023. március 03-án ismét megrendezte kiejtési versenyét, a XIII. Regionális Újlatin / Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Versenyt, melyre összesen 58 diák jelentkezett 18 különböző gimnáziumból.

39. Pécs-Harkány országúti futóverseny

Iskolánk tanulói és tanárai szép sikereket értek el a vasárnap, 2023. március 5-én megrendezett 39. Pécs-Harkány országúti futóversenyen.

Az Escargo Szobaszínházban járt a 9.B

Az Escargo Hajója SZNSZ Kihívás c. színházi előadásán és az azt követő színházi nevelési foglalkozáson vett részt a 9.B osztály március 7-én.

Elhunyt Szentirányi Józsefné

Ma érkezett a szomorú hír, hogy iskolánk nyugalmazott igazgatónője, Szentirányi Józsefné 2023.március 3-án, 89 éves korában elhunyt.

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól

Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. Erről az eseményről rendhagyó történelemórákkal emlékeztünk meg.

12. Babits Bál

Három év kihagyás után, 2023. február 17-én, pénteken immáron 12. alkalommal rendeztük meg hagyományos Szülők, Nevelők, Öregdiákok Bálunkat. 

Köszönjük minden tisztelt Szülőnek, Résztvevőnek és Támogatónak, hogy ismét megmutatták mennyire fontosak Önöknek a babitsos diákok! Köszönjük a nagy érdeklődést, a jelentős részvételt és a kiemelkedő támogatást!

RENDHAGYÓ BESZÉLGETÉS BŐSZE ÁDÁMMAL

2023. február 15-én iskolánk vendége volt Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető, akit már második alkalommal köszönthettünk iskolánkban. Ezért kapta a mostani találkozásunk a „Magamon szívesen nevetek…(2)” alcímet, mivel a 2019-ben megtartott teaházi beszélgetést követően a pandémia miatt csak most tudtunk újra találkozni.

I. Gyakorló Iskolák Országos Angol Nyelvi Versenye

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma hagyományteremtő szándékkal a 2022-2023-as tanévben országos angol nyelvi versenyt hirdetett meg a gyakorló iskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói számára.

Valentin Nap a Babitsban

Február 14-én Valentin Nap alkalmából szivecskés sütikkel ünnepi sütivásár volt iskolánkban, a szünetekben hangulatos, a naphoz illő zenéket hallhattunk a stúdióból.

VII. Farsangi Röplabda Kupa a Babitsban

Február 13-án, hétfőn, hetedik alkalommal rendeztük meg farsangi röplabda kupánkat. Babits, ExBabits, Kodály, PEAC női csapatok körmérkőzésekkel döntöttek a helyezések sorsáról. A népes szurkoló tábor magas színvonalú meccseket láthatott.

I. Sakk bajnokság a Babitsban

2023. február 6-án megrendezésre került az I. Babits sakkverseny. A négy évfolyam, összesen 18 diákja mérhette össze tudását a játékban. Az öt fordulós bajnokságból végül Slézia Dávid 12. E osztályos tanuló jött ki győztesen, méghozzá veretlenül! Innen is gratulálunk neki. Emellett köszönjük Németh Andrea Tanárnőnek, hogy segített Akaró Rafaelnek (12.D) és Ahmann Barnabásnak (12.F) megszervezni a versenyt. A képeket készítette: Nagy Enikő (10. F) és Akaró Rafael (12. D)


Német vitaverseny (iskolai forduló)

13. alkalommal került megrendezésre a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny iskolai fordulója. Két online versenyév után végre jelenléti formában vitázhattak diákjaink egymással arról a még mindig aktuális témáról, hogy bevezessék-e az okostelefon-tilalmat a magyar iskolákban. 

Leány Kosárlabda Diákolimpia országos 5. hely

Leány kosárlabda csapatunk az Országos Diákolimpia döntőjében 5. helyezést ért el. 

American Corner Pécs előadásai iskolánkban

Amethyst Freibott, a Fulbright Hungary ETA-ja, január végén két izgalmas témával látogatott el iskolánkba.

Önkéntesek színesítik tanóráinkat

Iskolánkat a ZfA, a német Külföldi Oktatási Ügyek Központja támogatja, ezért német tanáraink munkáját minden tanévben németországi önkéntes segíti.
Livia Göthel, anyanyelvi segítőnk meghívására további két lelkes német önkéntes volt nemrég vendégünk, akik német profilú osztályaink tanóráin a német nyelvjárásokról tartottak interaktív bemutatót.

Röplabda sikerek a Kodály Kupán

2023. január 26-án került megrendezésre a Kodály Kupa városi középiskolai röplabda torna, egyszerre a fiú és leány csapatok számára.

Meghívó szülői értekezletre

Tisztelt Szülők!
Szeretettel várjuk Önöket a tanév második szülői értekezletére, melyet 2023. február 1-én, szerdán 17:00 órai kezdettel tartunk.

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.

Beszámoló a 3D modellező és nyomtató szakkörről

A 2022/2023-as tanév őszi félévében a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában immáron a negyedik alkalommal tartottunk 3D modellező és nyomtató szakkört.

Karácsonyváró nap

A 2022-es év utolsó tanítási napján vendégünk volt a Vivat Bacchus énekegyüttes, akik vidám hangulatú karácsonyi műsorral lepték meg iskolánk közösségét.

Cheerleading sikerek

A 2022. december 11-én Veszprémben megrendezett VI. Santa's Cheer Cup nemzetközi versenyen a PTE PEAC Cheerelading Szakosztály tagjaiként Tresch Jázmin 10. E és Bánky Botond 11. D osztályos tanulók senior hip-hop team kategóriában aranyérmet nyertek, Jázmin továbbá senior jazz team kategóriában ezüstérmet is szerzett.

Karácsonyi gyűjtőakció a Babitsban

Gimnáziumunk idén is csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász "Angyalbatyu" elnevezésű jótékonysági akciójához.

Ritmikus gimnasztika sikerek nemzetközi tornán

Fekete Liliána (10.B) a Brüsszelben megrendezett nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen I. osztályban, szenior kategóriában karika gyakorlattal második helyezést ért el.

Vendégünk volt Kopa Marcell és Sámán, a vakvezető kutya

December 15-én a 9.A osztály vendége volt Kopa Marcell vak fiatalember és segítője Sámán, a vakvezető kutya.

Tiéd a pálya

Tanulóink idén két csapattal is képviselték iskolánkat a PTE – „Tiéd a pálya” elnevezésű sporteseményen, melyet 2022. 12. 08-án rendeztek meg a Pécsi Tudományegyetem Papp Gábor Sportcsarnokában.

Sportágismereti osztályok a BODY WORLDS kiállításon

2022. december 5-én a 9. A, december 7-én a 11. A, majd 9-én a 10. A osztály Budapesten meglátogatta az osztályprofilba illő BODY WORLDS kiállítást.

Koncz Károly tanár úr Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Elhunyt Pál József, iskolánk egykori tanára

A hétvégén érkezett a hír, hogy felesége –aki szintén iskolánk pedagógusa volt – 2018-as halála után elhunyt volt kollegánk, Pál József tanár úr is.

Rotary Club támogatása diákjainknak

Rotary Club Pécs idén is támogatta gimnáziumunk két tehetséges tanulóját annak érdekében, hogy kiemelkedő tudományos, szakmai és művészeti tevékenységüket kibontakoztathassák, elmélyíthessék, ezáltal a kiválósági területükön a jövőben sikeresek lehessenek.

Megjelent interaktív tablókönyvünk

Iskolánk fennállásának 60. évfordulója alkalmából megjelent interaktív tablókönyvünk!

Mikulások lepték el az iskolát

Hohohohóóó! – hallhattuk december 6-án kora reggel az iskola kapujában, ahol Mikulások, krampuszok és manók várták az első tanórára érkezőket. Szaloncukorral és néhány jó szóval lepték meg a Babits Gimnázium közösségét.

Szalagavató 2022.

2022. december 2-án rendeztük iskolánk végzős diákjainak hagyományos szalagavató ünnepélyét a Lauber Dezső Sportcsarnokban, majd azt követően a szalagavató bált gimnáziumunk falai között.

„Határtalanul” Szlovéniában és Horvátországban

A 12.C osztály 2021. június 11-15-ig a „Határtalanul” pályázati program keretében tanulmányi kiránduláson vett részt.

Megemlékezés Babits születésnapjáról

Minden évben nagy szeretettel és gondossággal emlékezünk meg Babits Mihály születésnapjáról. 1883. november 26-án született iskolánk névadója, az író, műfordító és a 20. század egyik legnevesebb költője. Az idei tanévben az ünnep különösen nagy hangsúlyt kapott iskolánk jubileumi évében.

Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2022

Iskolánk, mely idén a 60 éves jubileumát ünnepli, a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékével közösen idén is megrendezte a nagy múlttal rendelkező kortárs irodalmi versenyét.

KEVE gimi program

Iskolánk 10. A osztályos tanulói részt vesznek a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” kezdeményezésben. A mindenki által csak KEVE Programként emlegetett országosan is egyedülálló kezdeményezés a közlekedési, balesetmegelőzési ismeretek iskolai keretek között történő szisztematikus átadására, elsajátíttatására irányul.

Évkönyveink a mai naptól elérhetőek már elektronikusan is!

Iskolánk fennállásának 60., épületünk 55. évfordulója alkalmából örömmel adjuk hírül, hogy közzétesszük iskolánk évkönyveit elektronikusan, lapozható formában!

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak (2022.): eredményhirdetés

Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége online pályázatot hirdetett nyolcadik osztályos, német nyelvből felvételiző diákok számára. 

DSD II. német nyelvű próbanyelvvizsga

2022. november 17-én szóbeli próbanyelvvizsgát szerveztünk német nyelvet tanulóink számára közép- és felsőfokú szinten, mellyel végzős osztályaink DSD II. nyelvvizsgára történő felkészülését támogatjuk minden évben. A rendezvény során egy szóbeli vizsgahelyzetet szimulálunk, így a tanulók jól láthatják, hogy hogyan zajlik a szóbeli vizsga, valamint mire figyeljenek még a finisben.

Mesterfokú Bajnokság 2022

A Mesterfokú Bajnokság a legmagasabb szintű I. osztályú szövetségi verseny, ahol a juniorok és felnőttek együtt, egy kategóriában mérik össze tudásukat.

Tehetségtár Vándorórák a Babitsban

Az előző tanévben Tehetségtár Vándorórák címmel valósult meg iskolánkban egy izgalmas tehetséggondozó program a Nemzeti Tehetségprogram finanszírozásával. Diákjaink heti rendszerességgel iskolai foglalkozásokon vettek részt, majd 5 terepgyakorlaton az elméleti tudásukat a gyakorlatban is kipróbálták. Az idei év elején pedig megosztották a társaikkal a tanultakat és a tapasztalataikat.

Oxford nyelvvizsga

Az Oxford University Press szervezésében november elején a 11.DE angol nyelvi csoportjainak kiválasztott diákjai ismét részt vettek az OUP pretesztjében, ami egy új típusú nyelvvizsga is.

Márton-nap

A Diákönkormányzat szervezésében november 11-én Márton-napot tartottunk. Ezen a napon hagyományaink szerint a 9.C osztály libazsíros és libamájkrémes kenyérrel várta az iskola diákjait a nagyszünetben.

Szalagavató meghívó 2022Szeretettel és tisztelettel meghívjuk
a Szülőket és további Családtagokat, az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink
SZALAGAVATÓ ünnepségére.

A Művészetek és Irodalom Házában járt a 9. B osztály

A 9.B osztály a British Autumn/Brit Ősz 2022 programsorozat keretében megrendezett Dalokkal Illusztrált Történelem című angol nyelvű előadáson vett részt a Művészetek és Irodalom Házában november 7-én.

"Az én könyvtáram" projekt a 10. A-ban

Iskolánk 10. A osztályos tanulói 2022. november 7-én a Pécsi Kulturális Központban jártak, ahol "Az én könyvtáram" projekt keretében a Bűntény a könyvtárban című detektívjátékban vettek részt.

A 12.B osztály a Parlamentben

2022.11.08-án a 12.B osztály tagjai egy egésznapos Parlamenti különóra című programon vettek részt az Országházban.

Koncz Károly tanár úr cikke a Fizikai Szemle 2022/8. számában

Koncz Károly tanár úr a Fizikai Szemle 2022/8. számában megjelent egyik cikk társszerzője. A cikk célja, hogy bemutassa a Mikola Sándor Tehetségkutató Fizikaverseny szerkezetét, feladatainak stílusát, valamint, hogy a verseny még szélesebb körben váljon ismertté.

Oxford nyelvvizsga

Az Oxford University Press szervezésében október végén a 10.B és a 11.DE angol nyelvi csoportjainak kiválasztott diákjai részt vettek az OUP pretesztjében , ami egy új típusú nyelvvizsga is.

Gill Dóra Nikol aranyérmes a Karate Diákolimpián

Október 22-én került megrendezésre a WKF KARATE KUMITE VI. Korcsoportos Leány Diákolimpia Országos Döntője.

Tematikus séták a Baranya Megyei Levéltár munkatársaival

Rendhagyó történelemórát tartottak a Baranya Megyei Levéltár munkatársai a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül több osztályunk számára, mely során az 1956-os forradalom helyi eseményeit elevenítették fel.

Job shadowing keretében német vendégtanár érkezett gimnáziumunkba

Az elmúlt héten iskolánk vendége volt Dr. Matthias Gerth, angol-latin szakos tanár, aki az Erasmus+ program támogatásával a németországi Hildesheimból érkezett hozzánk. Látogatásának célja a kölcsönös tapasztalatszerzés és jó gyakorlatok elsajátítása volt.

Ismét a dobogón a Babits a 28. Rókaűzők Váltóversenyen

A 28. Rókaűzők Váltófutóversenyen (Pécs-Kaposvár országúti 84 km-es) iskolánk PTE Babits ROCKÁK nevű csapata kategóriájában (középiskolás kategória) országos 2. helyezett lett.

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

Hagyományainknak megfelelően idén is megemlékeztünk az 1956. október 23-i forradalmi eseményekről. Ünnepi műsor keretében idéztük fel a korszak történéseit és fejeztük ki tiszteletünket azok iránt, akik Magyarország szabadságáért küzdöttek.

Ismét a LAFARGE jótékonysági futáson!

Sokéves hagyományt követve idén is részt vettünk a diákokkal az „Együtt Gyermekeinkért” Jótékonysági Futóversenyen. A szervezők az idén is nemes célt tűztek ki maguk elé: a támogatók által felajánlott összeget, valamint a nevezési díjakat teljes egészében a környező iskolák számára ajánlják fel sport- és mozgásfejlesztő eszközök vásárlására.

Német cserediákok érkeztek

2022. szeptember első felében németországi, dammei partneriskolánk diákjait és kísérőtanáraikat köszönthettük ismét Pécsett, akiket Muráth Eszter tanárnő 10.C és Jaszenovics Sándor tanár úr 11.C osztálya láttak vendégül.

Ökoiskolai beszámoló PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma 2021/2022-es tanévben végzett tevékenységekről

2021. augusztus 31-én létrehoztuk az ökoiskolai munkacsoportot. A személyes megbeszélések mellett a Microsoft Teams felületen is létrehoztunk egy csatornát. Az online kommunkiáció lehetősége rugalmas megbeszéléseket is lehetővé tesz az egész tanév során.

Online német nyelvű pályázat nyolcadikosoknak

Kedves Nyolcadikosok!
Gimnáziumunk német nyelvi munkaközössége idén ismét meghirdeti online pályázatát nyolcadikos, német nyelvből felvételiző diákok számára.

Erasmus Napok (2022. október 13-15.)

Idén 6. alkalommal szervezik meg az Erasmus napokat, amikor a résztvevők megoszthatják a környezetükben élőkkel élményeinket, tapasztalataikat. A mi 4Cs projektünk 2. éve fut: dráma a színpadon, olvasás, kihívás, tengerpart, szauna, barátok… Ez a kis film a legutóbbi mobilitásunkról készült Spanyolországban.

Október 6. - A vértanúk emlékezete

1849. október 6-a fájdalmas eseményeiről – az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzéséről – emlékeztünk meg: Engel Mária tanárnő kíséretében a 9. F osztály végigjárta az Aradi vértanúk útját, ahol rövid megemlékezéssel felelevenítették a korabeli eseményeket.

Erasmus+ Látogatás Spanyolországban

Már a márciusi Svédországi Erasmus-os út óta vártuk ezt a szeptemberi kirándulást Spanyolországba, ahol újra lehetőségünk nyílt találkozni új barátainkkal és persze kiélvezni az itthon régen látott és hiányolt ragyogó napsütést.

Német cserediákok érkeztek

2022. október 5-én érkeztek meg partneriskolánk diákjai a németországi Damme városából, akiket Muráth Eszter tanárnő 10.C és Jaszenovics Sándor 11. C osztálya lát vendégül. A 36 német cserediák és kísérőtanáraik, Sabine Nieberding és Michael Hansen 9 napot töltenek el városunkban.

A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG 32. ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA

   A Magyar Tehetséggondozó Társaság 2022. szeptember 16-17-én tartotta Kazincbarcikán a 32. Országos Konferenciáját az Irinyi János Református Oktatási Központtal közös szervezésben.

Nyílt nap a Babitsban

Nagy örömünkre 2022. október 1-én, szombaton kora reggel zsúfolásig telt meg a PTE Babits Gimnázium tornaterme.

Megrendítő hír érkezett iskolánkba. Tragikus hirtelenséggel elhunyt Lóczy István, a Komarov Gimnázium egykori tanára.

Lóczy István 1957-ben született, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium elvégzése után Szegeden, a József Attila Tudományegyetemen szerzett magyar-történelem szakos tanári diplomát.

Diákpolgár-avató 2022.

2022. szeptember 30-án tartottuk kilencedikes diákjaink hagyományos Diákpolgár-avatóját, melyet a négy évvel ezelőtti győztes osztály, a 12. C szervezett.

Irodalomóra angolul

Iskolánk vendége volt Adam Beaser Fulbright ösztöndíjas irodalom professzor. Több osztályban is tartott érdekes angol nyelvű előadást a modern költészetről. Az órákon Ezra Pound: In a Station of the Metro és James Wright Autumn Begins in Martins Ferry, Ohio című versét elemezték a diákok.

Rendhagyó irodalomóra Zakariás Mátéval

2022. szeptember 21-én, a magyar dráma napján Zakariás Máté volt iskolánk vendége.

Angol verseny 9., 10. évfolyamos gyakorló iskolai diákoknak

VERSENYKIÍRÁS 2022.
A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma a PTE Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékével együttműködve kétfordulós angol nyelvi versenyt hirdet a gyakorló iskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára.

Vezetőtanítók és Vezetőtanárok XIV. Országos Módszertani Konferenciája

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége közhasznú egyesület 2002-ben alakult az ország gyakorlóiskoláinak érdekvédelme, módszertani továbbképzése és tudásmegosztás céljából.

Rendhagyó irodalomóra Tóth Krisztinával

2022. szeptember 16-án a Be(p)Art kortárs irodalmi pályázat keretében vendégünk volt Tóth Krisztina József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, a Szépírók Társaságának tagja, aki a 11. A és a 11. C osztálynak pályafutásáról, pécsi kötődéséről és a legújabb könyvéről mesélt, valamint verseiből is felolvasott. A beszélgetést Keresztesi József pécsi költő, író, kritikus moderálta.

Sebestyén Emese, gimnáziumunk angol szakos tanára az írországi Dublinban végzett el egy szakmai képzést

   Az Erasmus+ program az EU talán legjobb kezdeményezése, de az oktatás terén mindenképpen az. A tanármobilitási része különösen hasznos minden gyakorló tanár számára, nem csak azért, mert szakmailag felfrissülhet egy-egy tanfolyam során, hanem azért is, mert közben megismerkedhet hasonló érdeklődésű tanárokkal szerte Európából, és betekinthet a szervező ország életébe is. Nyelvtanárként ezen kívül az is fontos, hogy időről időre célnyelvi környezetben újíthassa meg az ember a tudását.

Kurucz Balázs, iskolánk történelem szakos tanára 2022 augusztusában Spanyolországban vett részt egy módszertani képzésen.

Egy ideigen országba, kultúrába való utazás mindig izgalmas. Számomra ez az Erasmus+ út több szempontból is úttörő volt. Először is sosem jártam még Spanyolországban, másodszor sosem repültem még és harmadszor sosem kényszerültem arra, hogy egy hétig ne az anyanyelvemen kelljen kommunikálnom másokkal, legyen szó munkáról vagy éppen mindennapi teendőkről.

Gyászjelentés

Megrendülten tudatjuk, hogy munkatársunk, Pethő József, aki 2016-2021 között a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda székhelyintézményének és tagintézményeinek tehetségkoordinátori feladatait látta el, elhunyt.

Fuss a Rákgyógyításért jótékonysági futás

Iskolánk diákjai és tanárai 2022. szeptember 10-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Nyílt nap 2022

Kedves Nyolcadik Osztályos Tanulók! Tisztelt Szülők!
A Pécsi Tudományegyetem gazdag hagyományokkal rendelkező gyakorló középiskolája minden tanévben szeretettel várja mindazok érdeklődését és jelentkezését, akik a képességfejlesztéssel összehangolt, a kor követelményeinek megfelelő versenyképes tudás megszerzésére törekszenek, s egy örökösen megújuló, alkotó kedvű közösség tagjai kívánnak lenni.

Tehetségtár-Vándorórák zárórendezvény

Iskolánk nemrég sikerrel pályázott a Nemzeti Tehetség Program tanórán kívüli tevékenységet támogató, élmény- és felfedezésközpontú kompex tehetséggondozó szakkör megvalósítását támogató pályázatára.

Bognár Vasas Dóra, gimnáziumunk spanyol szakos nyelvtanára Erasmus+ pályázatunk keretein belül Málagában, Spanyolországban töltött tíz tartalmas napot.

A Malaca Instituto szervezésében spanyoltanároknak szóló ötnapos intenzív nyelvi és módszertani tanfolyamon vettem részt. Különleges tapasztalat volt többek között azért is, mert a nemzetközi csoportban spanyol ajkú dél-amerikai társaim is akadtak. Az órákat nagyon élveztem és úgy gondolom, hogy az ott tanultakat jól tudom majd alkalmazni a tanítás során.

3D nyomtató szakkör felhívás PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Babits Mihály Gimnáziuma a PTE Műszaki és Informatikai Kar közreműködésével 3D nyomtató szakkört indít 2022/2023-as tanévben.

Vezér András, informatika szakos tanárunk és Varga Gábor, iskolánk rendszergazdája spanyolországi továbbképzésen vettek részt a nyár folyamán.

Vezér András, informatika szakos tanárunk és Varga Gábor, iskolánk rendszergazdája spanyolországi továbbképzésen vettek részt a nyár folyamán.

Hosszú Barbara, intézményegységvezető-helyettes és iskolánk német szakos tanára németországi továbbképzésen vett részt.

2022. július 18-22. között vettem rész a „Go into the City” elnevezésű német nyelvű kurzuson az Erasmus+ program támogatásával a németországi Drezda városában.

Tarnai Dóra, iskolánk angol és olasz szakos tanára 2022 júliusában egyhetes továbbképzésen vett részt Izlandon.

Tarnai Dóra, iskolánk angol és olasz szakos tanára 2022 júliusában egyhetes továbbképzésen vett részt Izlandon.

Tanulásmódszertani napok kilencedikeseknek

Szeptember első három tanítási napját újonnan érkező kilencedikes tanulóink tanulás helyett játékos ismerkedéssel, tanulást megkönnyítő módszerek megismerésével és kirándulással töltötték.

INNOVÁCIÓ ÉS TEHETSÉGGONDOZÁS ERASMUS+ TÁMOGATÁSSAL

Gimnáziumunk folytatja a korábbi években megkezdett intézményfejlesztési céljainak elérését (mint az innováció, a tanulás és tanítás eredményességének és hatékonyságának növelése, valamint a tehetséggondozás kiszélesítése), a munkavállalói Erasmus+ program támogatásával, így kollégáink évente különböző nemzetközi mobilitásokon vesznek részt.

Horváth Milán (12.E) Csonka Ferenc díjat vehetett át a Pécs belvárosát bemutató Pécs City Tour mobil alkalmazás megalkotásáért

Horváth Milán a Pécs város napi ünnepségen ifjúsági díjat kapott a Pécs belvárosát bemutató Pécs City Tour alkalmazás megalkotásáért

Évnyitó

2022. szeptember 1-én tanévnyitó ünnepségünkkel és a kilencedikes diákjaink avatásával megkezdődött az új tanév.

Eredményességi lista másképp

Az iskolai eredményességet számos lista méri.

Gratulálunk Száraz Tamás tanár úrnak

Száraz Tamás - az Év Vezetőtanára, 2022
2005 óta tanít intézményünkben. Mesterpedagógus. Mesterprogramjának részeként „Magyarország földrajza másképp” nyomtatásban is napvilágot látott kiadvány jól érzékelteti, hogy újszerű szemlélettel segíti az általános- és középiskolai földrajztanítást.

Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2022

Iskolánk, mely idén a 60 éves jubileumát ünnepli, a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékével közösen idén is megrendezi nagy múlttal rendelkező kortárs irodalmi versenyét. A verseny témája Dragomán György: Máglya című regénye.

Tóth András (11.A) világbajnok lett az U16-os vízilabda válogatottal

A héten rendezték a görögországi Volosz-ban a fiúk U16-os vízilabda világbajnokságát.

Válságban a modern civilizáció?

A nyár folyamán látott napvilágot egy interjú, melyben Antal Miklós fizikus, az ökológiai közgazdaságtan kutatója, iskolánk egykori tanulója Friderikusz Sándor podcastjában eszmecserét folytat Gelencsér András légkörkutató-tudóssal.

Letölthető MITE igazolás 2022/2023. tanév I. félév

Tisztelt Szülők!
Tisztelt Edzők!
Kedves Diákok!
A mindennapos testnevelés alól (a plusz két óra alól) csak azok a tanulók kapnak felmentést, akik hetente minimum kétszer edzésre járnak, s erről pecséttel, edzői aláírással ellátott igazolást hoznak, melyet félévente megerősítenek. Csak az iskola által kibocsátott, pontosan kitöltött és határidőre leadott igazolást tudjuk elfogadni.

Kötelező úszásfelmérés minden kilcenedikesnek

Tisztelt Szülők! Kedves Kilencedikes Diákunk!

Tankönyvek átvétele

Kedves diákjaink!
Az idei évben a tankönyveiteket az alábbi időpontban tudjátok átvenni!

KORKÓSTOLÓ „Az Időutazók klubja” A reneszánsz korfényképes élménybeszámoló a 2021-22. tanév szakkör foglalkozásaiból

Tudnivalók a tanévkezdéshez

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok
A 2022/2023-as tanév kezdete: 2022. szeptember 1. (csütörtök)

KORKÓSTOLÓ „Az Időutazók klubja” - Újabb sikeres NTP-s pályázatunkKedves 8. évfolyamos Diákok!
Iskolánk, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziuma KORKÓSTOLÓ – Az időutazók klubja címmel tehetséggondozó foglalkozásokra vár Benneteket.

Kersák Viktória (11. C) Ismerős Arcok c. rajzkiállítása

Kersák Viktória önálló kiállítása a Tudásközpont 0. szintjén tekinthető meg.

KORKÓSTOLÓ „Az Időutazók klubja”Iskolánkban szeptember óta zajlik szerda délutánonként egy „Korkóstoló” néven futó szakkör, olyan humán érdeklődésű nyolcadikosok számára, akik jövőre iskolánk „ F”osztályába terveznek továbbtanulni.

Tanévzáró

2022. június 17-én tartottuk tanévzáró ünnepségünket, melyen Sulyok Andrea intézményegység-vezető értékelte a 2021/2022-es tanévet , valamint átadásra kerültek a kimagasló tanulmányi eredményekért, tantárgyi és sportversenyekért járó nevelőtestületi dicséretek, elismerő oklevelek és könyvjutalmak.

Dancelebration

A WLO (World Leisure Organization) megalapításának 70. évfordulója alkalmából iskolánk is csatlakozott a DANCELEBRATION nevű tánc kihíváshoz. Négy osztály bevonásával  lelkesen, jó hangulatban, készültünk, és tettünk eleget a felkérésnek.

Pánovics Máté 9.E osztályos tanuló tanulmányi és sport eredményei

Pánovics Máté 9. E osztályos tanuló az Arany Dániel Matematika Verseny döntőjében 2. helyezést ért el.

The Swinging Sixties Day

2022. június 10-én a 9.B, a 10.B és a 11.B osztály tagjai The Swinging Sixties nevű angol nyelvű projektnapon vettek részt.

Holl Gábor 10.E osztályos tanuló elnyerte a Jó tanuló-jó sportoló 2021 díjat

Gábor 2014-ben kezdett vízilabdázni Pécsett. Saját korosztályában csapatkapitány, 2019 óta válogatott kerettag.

Az Ifjú Tudósok-Informatika döntőjében iskolánk tanulója!

Horváth Milán (11. E) az Ifjú Tudósok-Informatika televíziós döntőjében nagyon kiegyensúlyozott, kiváló szerepléssel bronzérmes lett!
Gratulálunk az eredményes felkészüléshez és a versenyen nyújtott teljesítményhez!

Egy kis iskolatörténet: Egy régi évfolyam nyomában (BAMA, Dunántúli Napló)

"Gimnázium, Újmecsekaljai Gimnázium, Komarov. Évek alatt így változott a Babits Gimnázium neve. Miként indult el az iskola, milyenek voltak az első évek, erre emlékezett vissza egy volt pécsi diák."