HÍREINK

Előkészítő foglalkozások

Feltöltés alatt

Felvételi tájékoztató a 2024/2025-ös tanévre

Feltöltés alatt

Nyílt nap a Babitsban

Kedves Nyolcadik Osztályos Tanulók! Tisztelt Szülők!

A Pécsi Tudományegyetem gazdag hagyományokkal rendelkező gyakorló középiskolája szeretettel várja mindazok érdeklődését és jelentkezését, akik a képességfejlesztéssel összehangolt, a kor követelményeinek megfelelő versenyképes tudás megszerzésére törekszenek, s egy örökösen megújuló, alkotó kedvű közösség tagjai kívánnak lenni.

MITE igazolás

Tisztelt Edzők!
Kedves Diákok!
A mindennapos testnevelés alól (a plusz két óra alól) csak azok a tanulók kapnak felmentést, akik hetente minimum kétszer edzésre járnak, s erről pecséttel, edzői aláírással ellátott igazolást hoznak, melyet félévente megerősítenek. Csak az iskola által kibocsátott, pontosan kitöltött és határidőre leadott igazolást tudjuk elfogadni. 

Szülői értekezlet

Tisztelt Szülők! 
Szeretettel várjuk Önöket a tanév első szülői értekezletére, melyet 2023. szeptember 25-én, hétfőn 17:00 órai kezdettel tartunk. 
 

Sulyok Andrea
Intézményegység-vezető

Innováció és tehetséggondozás a BabitsbanAz „Innováció és tehetséggondozás a Babitsban” című pályázatunkkal az országosan 552, ezen belül a Dél-Dunántúlon a 32 támogatott projekt közé kerültünk, mellyel közel 38 ezer euró támogatást nyertünk intézményünk szakmai fejlesztésére és új nemzetközi kapcsolatok kiépítésére.

Spanyolországi élménybeszámoló

Augusztus utolsó napjaiban egy diákcsoportunk spanyol tanulmányi kiránduláson vett részt Bognár Vasas Dóra és Pálné Porst Andrea tanárnők kíséretében.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Iskolánk diákjai és tanárai 2023. szeptember 9-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt.

Pákolicz Gréta (9. Ny) az Országúti kerékpárversenyen

 Pákolicz Gréta (9. Ny) az Országúti kerékpárversenyen, Baranya Vármegye Diákolimpián vett részt, ahol korosztályában 1. helyezést ért el. Gratulálunk eredményéhez.


Gratulálunk Tóth Andrisnak a Márk Tamás díjhoz

Nagy örömmel gratulálunk Tóth Andrásnak (12. A) a 2023-as évi Márk Tamás díj elnyeréséhez! A díjat a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése adományozta a fiatal vízilabdázó tehetségeknek, aki a 2023-as Vízilabda U17-es EB-n 4. helyezett lett.

Kilencedikeseink Napja

Szeptember első tanítási napjait újonnan érkező kilencedikes tanulóink az iskola és egymás megismerésével, valamint közös kirándulással töltötték.

Tanévnyitó

Szeptemberben mindenki számára elkezdődött az új tanév. A nyári felújítások után ismét megteltek az iskolapadok és benépesült az iskola a felújított épületben. Szeptember 5-én tanévnyitó ünnepségünkön Sulyok Andrea intézményegység-vezető hivatalosan is megnyitotta a tanévet és köszöntötte a régi és új babitsos diákokat.

ERASMUS+ köznevelési mobilitások a nyári szünetben

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás a Babitsban" elnevezésű Erasmus+ projektje keretében Kleisz Erika, Lőrinczi Adrien és Zsombori Barbara tanárnők külföldi továbbképzéseken vettek részt a nyári szünet alatt Németországban, Belgiumban és Olaszországban, valamint Hosszú Barbara, iskolánk intézményegységvezető-helyettese, iskolánk nemzetközi kapcsolatait bővítette egy osztrák gimnáziummal történő együttműködéssel.

FIT Iskolafesték Program 2023

Iskolánk részt vett a FitPlaster Hungary Kft. FIT Iskolafesték Programjában, melyre közel 600 intézmény adta be pályázatát.

Versenyfelhívás - Baranya Megyei Irodalmi Verseny (2023)

A Baranya Megyei Irodalmi Verseny 2023-ban a hagyo­má­nyait megőrizve, de a 2021-ben megújított formájában  kerül megrendezésre. Intézményünk, a Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gimnáziuma és a PTE-BTK Klasszikus Irodalomtörténeti és Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke közösen rendezi meg kortárs irodalmi versenyét a város, a megye és a régió középiskolás tanulóinak.

TANÉVKEZDÉS

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Az iskolában zajló felújítási munkák miatt a tanév első tanítási napjait az alábbiak szerint tartjuk:

Nyári sportsiker – Nagy Norbert

2023. augusztus 11-13 között rendezték meg Kecskeméten a 25. Wakeboard és wakeskate Országos Bajnokságot, melyen Nagy Norbert, iskolánk 9.F osztályos tanulója  részt vett és kategóriájában elhozta az I. díjat, Magyar Bajnok lett! Gratulálunk.

 


Tankönyvosztás - Menza - Tanévkezdés

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők!

Tankönyvosztás
A 2023/2024-es tanévre az alábbi időpontokban és feltételekkel kérjük átvenni a tankönyveket:

Ragyogóan indul a nyár!

Pákolicz Gréta (9.Ny) az Országúti Kerékpárverseny Országos bajnokságon nagy csatában második helyezett lett.

Német cserekapcsolat iskolánkban: Utazás Damméba

Az őszi helyi programjaink után a tanév végén, június 7-én, mi keltünk útra a 10. C osztályból Muráth Eszter osztályfőnök és Cseh Gabriella tanárnő kíséretével, hogy újra együtt dolgozhassunk német partnereinkkel. Jó érzés volt újra találkozni a már ismert arcokkal.

Nyári ügyelet

A nyári szünet ideje alatt 2023. július 3-án, 12-én, 26-án és augusztus 9-én 9:00-12:00 óra között tartunk ügyeletet.
Kérjük, hogy minden esetben szíveskedjenek előzetesen e-mailben felvenni a titkárságunkkal a kapcsolatot a babits@babits.pte.hu e-mail címen, mivel az iskola épületébe az ott zajló felújítási munkák miatt nem lehet bejönni. A kért dokumentumokat, iskolalátogatási igazolásokat ügyeleti napokon a portán lehet átvenni.
A tankönyvosztásról és a tanévkezdésről később adunk tájékoztatást a honlapunkon.

Szép nyarat, jó pihenést kívánunk mindenkinek!

Látogatás a Pécs városi szennyvíztisztító telepen

Június 13-án több osztályunk is meglátogatta a Pécsi szennyvíztisztító telepet. A látogatás során megtekinthették a diákok a szennyvízben talált tárgyakból készült kiállítást, felhívták a figyelmüket a felelős csatornahasználatra. 

Tanévzáró - 2023

2023. június 16-án tartottuk tanévzáró ünnepségünket, melyen Sulyok Andrea intézményegység-vezető lezárta a 2022/2023-as tanévet, valamint átadásra kerültek a kimagasló tanulmányi eredményekért, tantárgyi és sportversenyekért járó nevelőtestületi dicséretek, a Babits Alapítvány és az Ifjúság Sportjáért Alapítvány jutalomdíjai. A Babits Alapítvány jutalmazta a legjobb tanulmányi eredményt elért osztályt is, aki ebben a tanévben a 9.D osztály lett. 

Games Day

Idén másodszor rendeztünk B osztályos tanulóink számára angol nyelvű projektnapot.

A 2022-2023-as tanév matematika versenyeredményei

Az idei tanévben rangos versenyeken kiváló eredmények születettek matematikából.  

Újabb Cheerleading sikerek

A 2023. június 3-án megrendezett V. CHEERSTARS HUNGARIAN NATIONAL AND INTERNATIONAL OPEN CHEERLEADING CHAMPIONSHIP-en a PTE PEAC Cheerelading Szakosztály Babits-os tanulói kiváló eredményeket értek el! 

Babitsos diák a PTE-PEAC párbajtőr bajnoka

 2023. június 10-én került megrendezésre a Mecsek Kupa párbajtőr bajnokság, ahol Kovácsfi-Till Áron (10.B) felnőtt kategóriában első helyezett lett.  

Ivókutat kapott az iskola

A nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű projekt keretében a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kültéri ivókutat avattak. 

Országos Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia

A hétvégén megrendezett Országos Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Döntőn, I. osztályban, felnőtt kategóriában, Fekete Liliána (10.B) első helyezett lett labdával, második buzogánnyal, és szintén első helyet gyűjtött be szalaggal. Eredményéhez gratulálunk! 

Portugál iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül külföldi iskolalátogatáson vett részt Ágoston Vivien tanárnő és Pintér Gergő tanár úr.

A IV. Pécs-Orfű-Abaliget félmaratonon

A IV. Pécs-Orfű-Abaliget félmaratonon 3 fős csapatban nagyszerű eredmények születtek - fiúcsapatunk bronzérmet szerzett!

Babits Sportnap 2023.

Az iskolánkban a Koronavírus járvány óta először rendeztük meg újra a Sportnapot a DÖK-nap alkalmából 2023. május 30-án, amit a testnevelési munkaközösségnek köszönhetünk.
A rendhagyó nap pörgősen, élménydúsan telt az elejétől a végéig.
A diákok számos sportágban vehettek részt, ahol megmutathatták tehetségüket, mint például a váltóverseny és váltófutás, Murphy, amőba, tűzharc, aerobik, tabata, streetball, labdarúgás, röplabda, frizbi és lépcsőfutás. Ezek a sportágak lehetővé tették a diákok számára, hogy tapasztalatot szerezzenek a sport és csapatmunka közösségépítő szerepéről.

JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓ

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre

Cserekapcsolat Beszámoló

Beszámoló a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma UNESCO Társult Iskolák Hálózatának 2022. évi pályázatán való részvételének megvalósulásáról

Babitsos siker a Strandröplabda Diákolimpia Országos Döntőn

Május 26-án pénteken Budapesten került megrendezésre a VI. korcsoportos zárt kategóriás Strandröplabda Diákolimpia Országos Döntő.

Német nyelvű vitaverseny babitsos sikerrel

A 2023-as Jugend Debattiert International német nyelvű vitaverseny 13. országos döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanuló I. helyen végzett. Kiemelkedő eredménye alapján hazánkat képviselheti 2023 őszén a berlini nemzetközi döntőben.

Svéd iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül svédországi iskolalátogatáson vett részt Sebestyén Emese, iskolánk angol szakos tanárnője.

Megemlékezés Török Ignácról

A 11. évfolyamos történelem fakultációs csoport, Engel Mária tanárnő vezetésével – hagyományainkhoz híven – megemlékezett az aradi vértanúk egyikéről, Török Ignácról.

Baranya megyei angol nyelvi verseny 9-10. évfolyam

A POK által a középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára szervezett Baranya megyei angol nyelvi versenyen tanulóink az alábbi eredményeket érték el: 

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Babitsos sikerek a XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

Miskolcon, a Miskolci Egyetem Föld- és Környezettudományi Kara, a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztálya, valamint az RM@Schools-ESEE, Természeti Erőforrás-Kutatás és Hasznosítás Szakkollégium rendezésében megvalósult XV. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián két diákunk szerepelt szép eredménnyel. 

Futókörök Napja 2023

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával a SZEOSZ és a PSN Zrt. szakmai közreműködésével idén először csatlakozott Pécs a Futókörök Napja elnevezésű rendezvényhez, amelyre az ország 25 települése nevezett.  

2023/2024. tanévre történő beiratkozás - Tudnivalók

Tisztelt Szülők, kedves leendő Diákjaink!

A beiratkozást megelőzően szülői értekezletet tartunk 2023. május 31-én (szerdán) 17.00 órakor, melyre szeretettel várjuk a Szülőket! Ugyanebben az időpontban nyelvi szintfelmérőt is tartunk minden felvételt nyert  tanulónak angol és/vagy német nyelvből (kezdőknek is!). Kérjük, hogy a tanulók hozzanak magukkal telefont vagy tabletet és fülhallgatót.
Ugyanezen a napon a kollégium iránt érdeklődőknek tájékoztatót tartunk 16:30 órától.
A leendő kilencedikes osztályok osztályfőnökei és elérhetőségeik:

Osztályaink


Profil


Osztályfőnök


Elérhetőségek
9. A


általános
sportágismereti osztály


Bedőné Szűcs Tünde


szucs.tunde@pte.hu
9. B


emelt óraszámú
angol nyelvi osztály


Lőrinczi Adrien


lorinczi.adrien@pte.hu
9. C


emelt óraszámú
német nyelvi osztály


Sátayné Gáll Veronika


gall.veronika@pte.hu
9. E


emelt óraszámú
matematika-digitális kultúra osztály


Bartal Zsolt


bartal.zsolt@pte.hu
9. F


emelt óraszámú
humán tantárgyak osztály


Iglicz Ágnes


iglicz.agnes@deak.pte.hu
9. Ny


emelt óraszámú biológia -
fizika/kémia osztály nyelvi előkészítővel


Lukács Ramóna


lukacs.ramona@pte.hu

A 2023/2024. tanévre történő beiratkozást 2023. június 22-én (csütörtökön) 9-13 óra között tartjuk, melyre az első szülői értekezleten személyre szóló időpontot foglalhatnak. Intézményünk a nyáron megújul, ezért a beiratkozásra a Pécsi Tudományegyetem KPVK Aulájában (Pécs, Szántó-Kovács János u. 1/b.) kerül sor!
További tájékoztatást mindkét eseményről a szülői értekezleten és a honlapunkon fogunk adni hamarosan!
A kilencedik évfolyam számára ingyenesek a tankönyvek. Az átvétel időpontja várhatóan 2023. augusztus utolsó hetében lesz. A pontos dátumról honlapunkról lehet augusztus folyamán tájékozódni.
Amennyiben kollégiumi elhelyezést kér a tanuló, a pécsi Hajnóczy József Kollégium honlapján (https://hajnoczy-koll.hu) tudnak tájékozódni. A kollégium elhelyezkedése gimnáziumunk tanulói számára kedvező, ezért jó szívvel ajánljuk az intézményt. A bejegyzés alján található letölthető jelentkezési lapot 2023. május 30-ig kell a kollégium részére elküldeni az alábbi e-mail címre: hajnoczikollegium@gmail.com. További részletekről a kollégium honlapjáról tájékozódhatnak.
A diákigazolvány elkészítéséhez szükséges a Kormányhivatal által kiállított NEK adatlap, melyet a beiratkozás előtt kell elkészíttetni. A kiállításához szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat. Az adatlap elkészítéséhez a tanulónak személyesen kell megjelennie az Okmányirodában, fényképkészítés céljából, illetve az adatok hitelesítése miatt.
A menzán történő étkezés igénylését a bejegyzés alján található űrlapon várjuk, melyet a beiratkozás napján tudnak leadni. Lehetőségük van kedvezményes étkezést és átutalással történő fizetést is igénybe venni. Az ehhez szükséges nyomtatványok szintén letölthetők honlapunkról. A kedvezményes étkezés igénybevételéhez kérjük az alábbi dokumentumokat eredeti példányban is bemutatni: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményről szóló határozatot és diétát igénylő tartós betegség esetén a szakorvosi véleményt (rehabilitációs bizottság véleménye, magasabb összegű családi pótlék-igazolás). Az étkezési díjak átutalással történő befizetéséről szóló nyilatkozatot is két eredeti példányban tudják leadni a beiratkozás napján.
Gyermekük számára tanulói balesetbiztosítást köthetnek a 2023/2024-es tanévre a beiratkozás napján. További részletekről a bejegyzés alján található Szimba termékbemutatóból és ismertetőből tájékozódhatnak.
A beiratkozáson jelen lesznek iskolai védőnőink, akik a beíratni kívánt tanuló betegségmegelőzésre irányuló egészségügyi felmérést végzik. A bejegyzés alján letölthető egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével, amennyiben az általános iskola védőnői szolgálatától azt korábban megkapták.
Tanulóink ünnepi viseletéhez (fehér blúz/ing, fekete szoknya/nadrág) iskolánk címerével ellátott Babits nyakkendő tartozik. Egyéb iskolai rendezvényeken tanulóink Babits pólót vagy pulóvert viselnek, ezzel is erősítik az összetartozás érzését. A beiratkozáson tudják megrendelni a Babits ruházatot, melyek az első tanítási napon kerülnek kiosztásra. A nyakkendőt és a pólót kérjük mindenképp megvásárolni, a többi ruházati és egyéb arculati terméket lehetőségük szerint megvételre ajánljuk. Rendelését az alábbi űrlapon fogadjuk:
https://forms.office.com/e/U9ANZh60hn

A Babits-Komarov Baráti Kör egyesületünk fogadja a kulturális támogatásokat, melyet tanulóink színház- és koncertlátogatásaira, iskolai rendezvényekre, jutalmakra, évkönyvekre fordítunk. A támogatás összege 7500 Ft. Kérjük, hogy az összeget beiratkozáskor, vagy legkésőbb 2023. szeptember 30-ig utalja át a Babits-Komarov Baráti Kör 50431104-10019401 számú számlaszámára. A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a „kulturális támogatás” szó mellett a tanuló nevét és osztályát. 
További 1000-1000 Forinttal tudja támogatni Babits Alapítványunkat és Az Ifjúság Sportjáért Alapítványunkat. 
A közlemény rovatban kérjük feltüntetni a „támogatás” szó mellett a tanuló nevét és osztályát. 
Az alapítványok bankszámlaszámai:
Babits Alapítvány
10102440-01696408-00000006
Az Ifjúság Sportjáért Alapítvány
11731001-20121039
Támogatása elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a színvonalas és színes diákéletet. Előre is köszönjük!

Kérjük, hogy az alábbi dokumentumokat és okmányokat feltétlen hozzák magukkal a beiratkozásra (egyes forma-nyomtatványok honlapunkról letölthetők):
- a kitöltött beiratkozási adatlapot
- a tanuló általános iskolai bizonyítványát
- a NEK adatlapot
- a tanuló oltási kiskönyvét (gyermekegészségügyi könyv vagy annak másolata)
- a kitöltött nyilatkozatot a tanuló egészségi állapotáról,
-  a Jelentés 6 - 18 éves lányokról és fiúkról státuszlapot, amennyiben korábbi iskolájukból megkapták. Az egészségügyi dokumentumokat zárt borítékban kérjük leadni, a gyermek neve és osztályának megjelölésével,
- a Babits ruházati termékek és a kulturális hozzájárulás összegét.

A beiratkozással kapcsolatos további kérdéseikkel forduljanak bizalommal Hosszú Barbara intézményegységvezető-helyetteshez telefonon (72/503-656) vagy írásban (hosszu.barbara@pte.hu).

 

Szeretettel várjuk a beiratkozáson!

Pécs, 2023. május 19.

 

Sulyok Andrea
intézményegység-vezető

Letölthető dokumentumok:

 

Beiratkozási adatlap
Átutalásos ebéd befizetésről tájékoztató
Átutalásos ebéd befizetésről nyilatkozat
Kedvezményes menza nyilatkozat
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékbemutató
Szimba tanuló balesetbiztosítás termékismertető
Nyilatkozat egészségi állapotról
Jelentés 6 - 18 éves fiúkról - leányokról
Iskolai egészségügyi adatlap
Kollégium Szülői Levél
Kollégium bemutatkozása
Kollégiumi felvételi kérelem
Babits ruházati és egyéb termékek (vásárlási tudnivalók)

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET

PROJEKTZÁRÓ KIÁLLÍTÁS: SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET-KREATÍV MŰVÉSZET
Betlehem Márta projektvezető

Tollaslabda Diákolimpia

Iskolánk a Tollaslabda Diákolimpia legeredményesebb középiskolája A kategóriában 

TOUR de BABITS

A 2023. május 10-én elrajtolt magyar országúti kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie pénteken a Dunántúlhoz érkezett.

Német nyelvű könyvprojekt

Az idei évben csatlakozott iskolánk a Seitenweise német nyelvű könyvprojekthez. A diákoknak egy német könyvet kellett elolvasni és ahhoz projektmunkát készíteni, mely a könyv tartalmához szorosan kapcsolódik, de tovább is gondolják azt.

DigLit Projekt a Babitsban

A projekt azzal a céllal jött létre 2021-ben az Erasmus+ keretében, hogy diákoknak és tanároknak segítséget nyújtson. Tanároknak ez tananyagokat és digitális módszertant jelent, melyek a projekten túl is elérhetők és alkalmazhatók. Diákoknak pedig a korszerű tanulási élmény és kritikai gondolkodásfejlesztés mellett segítette, hogy tudatosabb állampolgárrá váljanak.

Országos Párbajtőr Diákolimpia

A hétvégén megrendezett Országos Párbajtőr Diákolimpián nagy sikereket értek el a Babits Mihály Gimnázium tanulói:

Meghívó NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
NTP-INNOV-22 tehetséggondozó programjának

PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNYÉRE. 

CanSat Hungary verseny

Iskolánk öt diákja, Vadász Péter Zalán (12. D), Lukács Szilárd (10. B), Sütő Zsigmond (10. B), Fodor Barnabás (9. C) és Czimmer Eszter (9. D) 2023. április 12-13-án részt vett az Európai Űrügynökség által megrendezett CanSat Hungary verseny döntőjében. A CannedPTE csapatot a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Biofizika Intézete szponzorálta, mentorként Pandur Anett földrajz, és Kovács Bálint fizika szakos tanárok segítették a tanulók munkáját. 

SZJA 1%

Kedves Szülők, Öregdiákok, Partnereink! Tisztelt Támogatóink!
Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás határideje. Kérjük, hogy amikor a közcélokra felajánlható 1%-ot bejelöli adóbevallásában, ne feledkezzen meg gimnáziumunk alapítványainak történő adakozás lehetőségéről. 

Kirándulás - Dég

Április 20-án, csütörtökön a reformkori projektünk lezárása után egy kiránduláson vettünk részt, hogy anyagot gyűjtsünk a filmünkhöz. 

Iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

2023. május 4-én iskolánkba látogatott Nagy-Vargha Zsófia a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára. Államtitkár asszony egyben a tehetséggondozási terület kormányzati felelőse és a Nemzeti Tehetség Program szakmai vezetője, részt vett a PTE Tehetségnap konferenciáján.

Elballagtak a 12. évfolyamos diákjaink

Hat végzős osztályunk 183 érettségire készülő tanulója vett búcsút alma materétől 2023. május 5-én, pénteken.

A - 60 Babits kilométer - túrasorozat 4. kirándulása

Végre! Április 22-én végre kegyes volt hozzánk az idő és a 60 Babits kilométer túrasorozat 4. kirándulásán sütött a nap, és gyönyörű idő kísért minket végig.

Zöld folt közösségi kert

A fenntarthatósági témahét  kapcsán és a Greenagers projektünk keretein belül április 25-én, kedden, ellátogattunk a Király utcai Zöld Folt közösségi kertbe, ahol Hajba Gergő mesélt nekünk az indulásukról, a működésükről és a jövőbeli terveikről. Nagyon izgalmas volt látni egy ilyen titkos, az emberek szeme elől rejtett, mégis aktív, élő, színes helyet a belváros közepén.  

Foglalkozások a Pécs 2000 Tenisz Club pályáin

Iskolánk diákjai az elmúlt héten bemutató foglalkozásokon vehettek részt, a gimnáziumtól pár percre található Pécs 2000 Tenisz Club salakos tenisz pályáin. (7633, Pécs, Péchy Blanka tér). A jó hangulatú foglalkozásokról készült fotók a galériában megtekinthetők. Ha valaki a továbbiakban is szeretne megismerkedni a teniszezés rejtelmeivel, érdeklődjön a testnevelő tanáriban.

WORLD LEISURE DAY

2023.április 22-én, szombaton iskolánk 9.B osztályos leány tanulói a PTE TTK Sporttudományi és Testnevelési Intézete által megszervezett, I. World Leasure Day elnevezésű programon vettek részt.

Ballagási meghívó

Szeretettel és tisztelettel meghívjuk a Szülőket és további Családtagokat, 
az Ismerősöket és a Barátokat végzős osztályaink ballagására!

Projektzáró bemutató a “Korkóstolón”

A Babitsban 2022 októbere és 2023 márciusa közt folyt egy délutáni szakkör “Korkóstoló” néven a történelmet, kultúrát kedvelő nyolcadikos általános iskolások és F osztályos gimnazisták számára, melyen én is részt vettem.

Kirándulás Budapestre a Magyar Zene Házába

A Sokszínű művészet – kreatív művészeti program részeként a budapesti Magyar Zene Házába látogattak el a pályázaton részt vevő énekkel, zenével és képzőművészettel foglalkozó tehetséges tanulóink, ahol egy interaktív sétán ismerkedtek meg az épülettel és programjaival, majd megnézhették a „Hangdimenziók – zenei utazások térben is időben” című állandó kiállítását.

„Sokszínű művészet – kreatív művészet” – kreatív művészeti bemutató

2023. április 19-én este a Nemzeti Tehetség Program 2022-es pályázata (NTP-INNOV-22) utolsó előtti, de legérdekesebb és leglátványosabb állomásához érkezett.

Tégy a környezetedért!

2023. április 21-én, pénteken a Föld Napja apropóján 11. B-s tanulóink és a 10. C osztály körbejárták az iskola környékét, hogy megtisztítsák a területet. Az esemény egybeesett ugyan a „Te szedd!” országos akcióval, de Druskóczi Anna Eszter 11. B-s tanulónk kezdeményezésére valósult meg.

Hallo Österreich német nyelvű országos projektverseny

A "Hallo Österreich" országos német nyelvű országismereti témájú projektversenyen két fős csapatok nevezhettek.

Felvételi eredmények a 2023-24-es tanévre

Kedves Nyolcadikos Tanuló! Tisztelt Szülők/Gondviselők!

Szeretettel gratulálunk azoknak a tanulóknak, akik a 2023-2024-es tanévre felvételt nyertek iskolánkba! 

Tanulmányi kirándulás Franciaországban

Iskolánk tanulói a tavaszi szünetben franciaországi tanulmányúton jártak. Élményeikről Kálnai Borbála, 9.D osztályos tanulónk beszámolóját tesszük közzé:
Cote D’ Azur
A tavaszi szünetben az Istria94 Tours utazásszervezője, Dr. Kopári László és iskolánk két tanára, Száraz Tamás és Vezér András kíséretében ellátogathattunk a délfrancia vidék számos városába.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Az "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektünk keretein belül lettországi iskolalátogatáson vett részt Pálné Porst Andrea, iskolánk angol-orosz szakos tanárnője.

Jubileumi Babits60 zenés est

2023. április 13-án rendeztük meg iskolánk 60 éves jubileumának csúcspontját, egyben záró rendezvényét, a Babits60 zenés estet, kapcsolódva a magyar költészet napjához.

Tanulóink kiemelkedő eredménnyel szerepeltek a 36. OTDK-n

A 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Fizika, Földtudományok és Matematika szekciója (FiFöMa) a Pannon Egyetem rendezésében 2023. április 11-13-án tartotta konferenciáját.

KÉT KERÉKEN A BABITSBAN

2023. április 12-én szerdán a pécsi LOTUS kerékpáros sportegyesület, 14-én pénteken pedig az U19-es országúti kerékpár válogatott látogatta meg iskolánkat.

„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”

AZ IFJÚSÁG SPORTJÁÉRT ALAPÍTVÁNY
versenykiírása a
„PTE GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUMA JÓ TANULÓ-JÓ SPORTOLÓJA”
címre 

Juhász Dorka, 2018-ban érettségizett B (angol) osztályos diákunk fantasztikus sikereket ért el Amerikában!

Soha nem került még ilyen előkelő helyen magyar kosaras a női NBA-be

SHARJAH HERITAGE DAYS

Huszadik alkalommal rendezték meg az Egyesült Arab Emírségekben a fesztivált.

Budapesti kirándulás a reformkor jegyében a Korkóstoló szakkörrel

Nyolcadikosként is részt vettem a „Korkóstoló” szakkörön, viszont idén már mint B Babitsos diák voltam tagja a foglalkozásoknak. Öröm volt látni, hogy az ebben a tanévben érkező nyolcadikosok mennyire élvezték az összes programot, hisz – most már én is tudom – rengeteg előkészület, munka eredménye volt az, hogy ez a projekt létrejöhetett.

SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET BEMUTATÓJA

MEGHÍVÓ
Szeretettel meghívjuk
a
PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
Babits Mihály Gimnáziuma
SOKSZÍNŰ MŰVÉSZET – KREATÍV MŰVÉSZET
című tehetséggondozó programjának
KREATÍV MŰVÉSZETI  BEMUTATÓJÁRA.

Diákok közötti röplabda kupa

Március 27-én és 29-én, sikeresen megrendezésre került a “Diákok közötti röplabda kupa”

Smart Live videókampány

2023. március 27-én került sor a Zöld Egyetem keretein belül a Smart Live videókampány eredményhirdetésére.

Március 22.: A Víz Világnapja

A Víz Világnapja alkalmából lehetőségünk nyílt a pécsi szennyvíztisztító telepen a 10. C és 11. D osztállyal egy nyílt napon részt venni. 

Babits 60 meghívó

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium - Babits Mihály Gimnáziuma 
tisztelettel meghívja az intézmény alapításának 
60. évfordulójára rendezett zenés estre.
60 éves jubileumát ünnepli iskolánk

Iskolánkban, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában ez a tanév a 60. Az első évfolyam diákjai 1963 szeptemberében kezdték meg tanulmányaikat még a Bánki Donát utcai Iskola épületében. A 60. jubileumra március 20-án projektnap keretében emlékeztünk meg.

IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

Kocsis Virág Fanni 12. B osztályos tanuló a IX. Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny III. kategóriájában országos 4. helyezést ért el.
Tanára: Jurisics Judit
Eredményéhez gratulálunk!
Sprichst du Deutsch versenyeredmény

2023. 03. 21-én a Deutsche Telekom IT Solution és PTE BTK Germanisztika Intézete által megrendezésre került "Sprichst du Deutsch" német nyelvi verseny Nyugat-Dunántúli regionális döntőjében Knoch Dorottya 12. C osztályos tanulónk 1. helyen végzett, ezáltal egy iPad boldog tulajdonosa lett.

Mesterséges Intelligencia pályázat az „Agykutatás hete” alkalmából

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az “Agykutatás hete” keretén belül megrendezett Mesterséges Intelligencia pályázaton Rácz Katinka 9. F osztályos tanulónk első helyezést ért el.

Iskolalátogatás Erasmus+ támogatással

Iskolánk "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Sulyok Andrea intézményegység-vezető belgiumi iskolalátogatáson járt.

Oktatási szakkiállítás Erasmus+ támogatással

730 kiállító, 60.000 négyzetméteren 56.000 látogató – ezek az adatok jellemzik a didacta-t Stuttgartban, Németország legnagyobb oktatási szakkiállítását. Iskolánk a "Innováció és tehetséggondozás​ a pedagógiai hatékonyság és eredményesség növeléséért" című Erasmus+ projektjének keretein belül Jaszenovics Sándor, angol-német szakos tanara vett részt a 2023. március 7-11-ig tartó gigantikus rendezvényen.

Március 15-i ünnepi megemlékezés

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc az újkori magyar történelem legjelentősebb fordulópontja. Március 15-én azokra emlékezünk, akik tenni akarásukkal, elszántságukkal, összefogásukkal örök példát állítottak elénk. 

Ideiglenes felvételi rangsor a 2023/2024-es tanévre

Kedves felvételiző Diákok! Tisztelt Szülők!

Az ideiglenes felvételi rangsor megtekintése előtt kérjük, olvassák el az alábbi tájékoztatót, mely segítséget nyújt a táblázatok értelmezéséhez:
A jelentkezők neve mellett található a felvétellel kapcsolatos döntés: 

XIII. Regionális Újlatin/Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Verseny

A Második Idegen Nyelv Munkaközösség 2023. március 03-án ismét megrendezte kiejtési versenyét, a XIII. Regionális Újlatin / Latin és Orosz nyelvi Kiejtési Versenyt, melyre összesen 58 diák jelentkezett 18 különböző gimnáziumból.

39. Pécs-Harkány országúti futóverseny

Iskolánk tanulói és tanárai szép sikereket értek el a vasárnap, 2023. március 5-én megrendezett 39. Pécs-Harkány országúti futóversenyen.

Az Escargo Szobaszínházban járt a 9.B

Az Escargo Hajója SZNSZ Kihívás c. színházi előadásán és az azt követő színházi nevelési foglalkozáson vett részt a 9.B osztály március 7-én.

Elhunyt Szentirányi Józsefné

Ma érkezett a szomorú hír, hogy iskolánk nyugalmazott igazgatónője, Szentirányi Józsefné 2023.március 3-án, 89 éves korában elhunyt.

Megemlékezés a kommunista diktatúra áldozatairól

Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. Erről az eseményről rendhagyó történelemórákkal emlékeztünk meg.

12. Babits Bál

Három év kihagyás után, 2023. február 17-én, pénteken immáron 12. alkalommal rendeztük meg hagyományos Szülők, Nevelők, Öregdiákok Bálunkat. 

Köszönjük minden tisztelt Szülőnek, Résztvevőnek és Támogatónak, hogy ismét megmutatták mennyire fontosak Önöknek a babitsos diákok! Köszönjük a nagy érdeklődést, a jelentős részvételt és a kiemelkedő támogatást!

RENDHAGYÓ BESZÉLGETÉS BŐSZE ÁDÁMMAL

2023. február 15-én iskolánk vendége volt Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető, akit már második alkalommal köszönthettünk iskolánkban. Ezért kapta a mostani találkozásunk a „Magamon szívesen nevetek…(2)” alcímet, mivel a 2019-ben megtartott teaházi beszélgetést követően a pandémia miatt csak most tudtunk újra találkozni.

I. Gyakorló Iskolák Országos Angol Nyelvi Versenye

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma hagyományteremtő szándékkal a 2022-2023-as tanévben országos angol nyelvi versenyt hirdetett meg a gyakorló iskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói számára.

Valentin Nap a Babitsban

Február 14-én Valentin Nap alkalmából szivecskés sütikkel ünnepi sütivásár volt iskolánkban, a szünetekben hangulatos, a naphoz illő zenéket hallhattunk a stúdióból.

VII. Farsangi Röplabda Kupa a Babitsban

Február 13-án, hétfőn, hetedik alkalommal rendeztük meg farsangi röplabda kupánkat. Babits, ExBabits, Kodály, PEAC női csapatok körmérkőzésekkel döntöttek a helyezések sorsáról. A népes szurkoló tábor magas színvonalú meccseket láthatott.

I. Sakk bajnokság a Babitsban

2023. február 6-án megrendezésre került az I. Babits sakkverseny. A négy évfolyam, összesen 18 diákja mérhette össze tudását a játékban. Az öt fordulós bajnokságból végül Slézia Dávid 12. E osztályos tanuló jött ki győztesen, méghozzá veretlenül! Innen is gratulálunk neki. Emellett köszönjük Németh Andrea Tanárnőnek, hogy segített Akaró Rafaelnek (12.D) és Ahmann Barnabásnak (12.F) megszervezni a versenyt. A képeket készítette: Nagy Enikő (10. F) és Akaró Rafael (12. D)


Német vitaverseny (iskolai forduló)

13. alkalommal került megrendezésre a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű vitaverseny iskolai fordulója. Két online versenyév után végre jelenléti formában vitázhattak diákjaink egymással arról a még mindig aktuális témáról, hogy bevezessék-e az okostelefon-tilalmat a magyar iskolákban. 

Leány Kosárlabda Diákolimpia országos 5. hely

Leány kosárlabda csapatunk az Országos Diákolimpia döntőjében 5. helyezést ért el. 

American Corner Pécs előadásai iskolánkban

Amethyst Freibott, a Fulbright Hungary ETA-ja, január végén két izgalmas témával látogatott el iskolánkba.

Önkéntesek színesítik tanóráinkat

Iskolánkat a ZfA, a német Külföldi Oktatási Ügyek Központja támogatja, ezért német tanáraink munkáját minden tanévben németországi önkéntes segíti.
Livia Göthel, anyanyelvi segítőnk meghívására további két lelkes német önkéntes volt nemrég vendégünk, akik német profilú osztályaink tanóráin a német nyelvjárásokról tartottak interaktív bemutatót.

Röplabda sikerek a Kodály Kupán

2023. január 26-án került megrendezésre a Kodály Kupa városi középiskolai röplabda torna, egyszerre a fiú és leány csapatok számára.

Meghívó szülői értekezletre

Tisztelt Szülők!
Szeretettel várjuk Önöket a tanév második szülői értekezletére, melyet 2023. február 1-én, szerdán 17:00 órai kezdettel tartunk.

A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be és jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát.

Beszámoló a 3D modellező és nyomtató szakkörről

A 2022/2023-as tanév őszi félévében a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában immáron a negyedik alkalommal tartottunk 3D modellező és nyomtató szakkört.

Karácsonyváró nap

A 2022-es év utolsó tanítási napján vendégünk volt a Vivat Bacchus énekegyüttes, akik vidám hangulatú karácsonyi műsorral lepték meg iskolánk közösségét.

Cheerleading sikerek

A 2022. december 11-én Veszprémben megrendezett VI. Santa's Cheer Cup nemzetközi versenyen a PTE PEAC Cheerelading Szakosztály tagjaiként Tresch Jázmin 10. E és Bánky Botond 11. D osztályos tanulók senior hip-hop team kategóriában aranyérmet nyertek, Jázmin továbbá senior jazz team kategóriában ezüstérmet is szerzett.

Karácsonyi gyűjtőakció a Babitsban

Gimnáziumunk idén is csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász "Angyalbatyu" elnevezésű jótékonysági akciójához.

Ritmikus gimnasztika sikerek nemzetközi tornán

Fekete Liliána (10.B) a Brüsszelben megrendezett nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyen I. osztályban, szenior kategóriában karika gyakorlattal második helyezést ért el.

Vendégünk volt Kopa Marcell és Sámán, a vakvezető kutya

December 15-én a 9.A osztály vendége volt Kopa Marcell vak fiatalember és segítője Sámán, a vakvezető kutya.

Tiéd a pálya

Tanulóink idén két csapattal is képviselték iskolánkat a PTE – „Tiéd a pálya” elnevezésű sporteseményen, melyet 2022. 12. 08-án rendeztek meg a Pécsi Tudományegyetem Papp Gábor Sportcsarnokában.

Sportágismereti osztályok a BODY WORLDS kiállításon

2022. december 5-én a 9. A, december 7-én a 11. A, majd 9-én a 10. A osztály Budapesten meglátogatta az osztályprofilba illő BODY WORLDS kiállítást.

Koncz Károly tanár úr Rátz Tanár Úr Életműdíjban részesült

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Elhunyt Pál József, iskolánk egykori tanára

A hétvégén érkezett a hír, hogy felesége –aki szintén iskolánk pedagógusa volt – 2018-as halála után elhunyt volt kollegánk, Pál József tanár úr is.

Rotary Club támogatása diákjainknak

Rotary Club Pécs idén is támogatta gimnáziumunk két tehetséges tanulóját annak érdekében, hogy kiemelkedő tudományos, szakmai és művészeti tevékenységüket kibontakoztathassák, elmélyíthessék, ezáltal a kiválósági területükön a jövőben sikeresek lehessenek.