Sátayné Gáll Veronika

Orte der Erinnerung

Orte der Erinnerung

Sátayné Gáll Veronika

Orte der Erinnerung

Pécs: nyugodt, békés város tele kultúrával, mely Magyarország déli részén, kb. 157.000 lakossal, és a római korig visszanyúló történelemmel. E történelembe azonban a második világháború olyan sötét sorokat vésett, melyek sebeit csak az idő és az emlékezés képes begyógyítani. Tárjuk fel tehát a pécsi zsidóság gettósításának és deportálásának történetét!

Eleinte Magyarország viszonylagos biztonságot tudott nyújtani a zsidóknak az üldöztetéstől, mindannak ellenére, hogy a kormány németbarát politikájából kifolyólag a zsidók jogait agresszíven korlátozta, és a nemzetiszocialista nyilas mozgalom is egyre nagyobb szerephez jutott.

E biztonságot azonban nem sikerült soká fenntartani: 1944. március 19-én a Német Birodalom elfoglalta a politikájában Angliához közeledő Magyarországot. A következő miniszterelnök a magyarországi megbízott Edmund Veesenmayer irányítása alatt szabad utat engedett a népirtásnak, melyet Adolf Eichmann és a Gestapo kivitelezett. Megkezdődtek a gettósítások és a deportálások. Két hónap alatt mintegy 437.402 zsidót szállítottak koncentrációs táborokba.
Pécsett az egykori gettó területe, ahová 2612 zsidót zsúfoltak össze, emlékeztet minket ezekre az időkre. A gettó főépületéül a ma MÁV bérházként ismert épület szolgált. A bérház falán emléktábla emlékezteti az arra járókat z itt történt szörnyűségekre.

A gettót 1944. június 29-30-án számolták fel. az ide bezsúfolt zsidók fegyveres katonák őrizete alá kerültek, és megfosztattak minden anyagi javuktól. 1944. július 2-án brutális orvosi vizsgálatok után, embertelen higiéniai körülmények között marhavagonokra terelték, majd Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborába deportálták őket.

Eme háborús bűntettre emlékeztet minket a Pécs Emlékezete Alapítvány által 2010-ben emelt emlékmű.

„Megölte őket a gyűlölet, megőrzi őket az emlékezés.”

 

 
A Babits Gimnázium tagja egy nemzetközi hálózatnak, a PASCH-nak (Schulen - Partner der Zukunft: http://www.pasch-net.de), mely minden évben érdekes pákyázatokat hirdet.
A 2014/15-ös tanévben a Második Világháború végének 70. évfordulóját választotta a z alotások témájául. E pályázati kiírásra készült a kisfilm, melyet Nemes Ádám és Strasszer László 10. c osztályos tanulók készítettek. A film alkotói "Az emlékezés helyszínei" altémát választották projektjükhöz, így a kisfilmben a pécsi gettósítás rövid történetét láthatjuk.
A pályázat feltétele a legfeljebb háromperces időtartam és saját kutatómunka. Ezért kiemelndő, hogy a zenét Nemes Ádám komponálta, a filmet Strasszer László vágta és szerkesztette önálló anyaggyűjtés után.
 
Pályamunkájukhoz sok sikert kívánunk.

 

Sátayné Gáll Veronika

A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanára.