betöltés

Emlékezet Portál

Köszöntjük!

Oldalunk célja, hogy a kommunista diktatúrák, valamint a holokauszt áldozatai előtt tisztelegve bemutassa, hogy az iskolánkban folyó emlékezetmunka hogyan dolgozza fel e korszakok történéseit és tanulságait.

A folyamatosan bővülő Emlékezet Portálon visszaemlékezéseket, iskolai rendezvények beszámolóit és személyes jellegű írásokat egyaránt olvashat.

Holokauszt

Magyarországon 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben ezen a napon kezdődött meg a gettósítás Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.

Iskolánk 2014-ben Zsuzsa nénit, a holokauszt egyik pécsi túlélőjét láthatta vendégül, aki rendhagyó osztályfőnöki órán mondta el élettörténetét.

Kommunista diktatúrák

2001 óta minden év február 25-én emlékezünk azokra, akiket szovjet hadifogságba, málenkij robotra hurcoltak, vagy itthon jogellenesen letartóztattak, koncepciós perekben elítéltek, bebörtönöztek, munkatáborokba vittek, kivégeztek.

Iskolánk 2015-ben családtörténeti pályázattal emlékezik az áldozatokra.

Küldetés

Küldetés

Az Emlékezet Portált a pécsi PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola szakvezető pedagógusa, Pethőné Nagy Csilla által meghirdetett, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett családtörténeti pályázat hívta életre.

A pályázati felhívás rövid kivonata, mely egyben az Emlékezet Portál ötletét is adta:

Kedves babitsos diákok!

Vajon hogyan lehet valóban a sajátunk, ízig-vérig a mienk egy történelmi ünnep vagy emléknap? Lehet-e olyan alkalom, ami lehetőséget ad arra, hogy a múlt idegenségében saját magunkat keressük és lássuk meg, ezáltal egyben ismerőssé, bensőségessé, sajáttá is alakítsuk az idegenséget?
Még köztünk élnek közelebbi múltunk tanúi, még hiteles elbeszélőkkel lehet gombolyítani családtörténeti szálakat, fontos, embernevelő iskolai projektek lehetnek a családi kistörténetekről való kutatások, közzétételek.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját a Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. 2001 óta minden év február 25-én emlékezünk azokra, akiket szovjet hadifogságba, málenkij robotra hurcoltak, vagy itthon jogellenesen letartóztattak, koncepciós perekben elítéltek, bebörtönöztek, munkatáborokba vittek, kivégeztek. Emlékezünk azokra is, akiket kitelepítettek otthonaikból, mert svábok, szlovákok vagy „osztályellenségek” voltak.

A ti családi emlékezetetek vagy családtörténeti dokumentumaitok milyen személyes tragédiákat, sorsokat, kistörténeteket őriznek? Próbáljuk felkutatni, lejegyezni, dokumentálni, bemutatni ezeket a családi vallomásokat, tanúsításokat! Gyűjtsük össze és tegyük közzé őket a 2015. évi emléknapon, hogy segítsenek nekünk szembenézni mindazzal, amivel a magyar társadalom hosszú évtizedek óta nem tudott mit kezdeni. Azzal, amit máig nem sikerült kibeszélni, feldolgozni, megérteni, megtanulni. Emberformáló, a múltunkat és önmagunkat megismerni segítő emléknap lenne, olyan ünnep, amire nagyon sokáig emlékezhetünk majd.

A beadott kiskutatások terjedelme 1-4 oldalnyi lehet. Times New Roman betűtípussal, másfeles sorközzel, 11-es betűmérettel dolgozzatok!
Műfaja lehet például interjú vagy portré családtaggal, rokonnal. De lehet szövegesen is bemutatott fénykép, vagy bármilyen más családi dokumentum is, például levél, igazolvány, igazolás ítélet, napló(részlet). Továbbá lehet egyénileg megválasztott bármilyen egyéb műfaj, amellyel be tudjátok mutatni családotok valamely tagjának, felmenőtöknek egy, az Emléknap témájának megfelelő kistörténetét.

 

A weboldal szerkesztői, iskolánk tanárai fontosnak tartják, hogy a magyar és egyetemes történelem fordulópontjait, tragédiáit egyforma tényszerűséggel, korszerűen, és emberséggel mutassák meg az érdeklődő tanulók számára.

Munkánk során a lehető legnagyobb gondossággal próbálunk eljárni. Amennyiben úgy gondolja, hogy történetével, írásával hozzájárulhat a portál tartalmának gyarapodásához, kérjük, írja meg számunkra.

Észrevételeiket köszönettel fogadjuk!

Az Emlékezet Portál szerzői
emlekezetportal@babits.pte.hu

 

Impresszum

Pécsi Tudományegyetem
Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

E-mail: babits@babits.pte.hu
Web: babits.pte.hu

Szerkesztők

 • Pethőné Nagy Csilla
 • Bosnyákné Szűcs Erzsébet
 • Engel Mária
 • Fekete Zsófia
 • Priskinné Rizner Erika
 • Magasi András


  • Webfejlesztés

   • Kerekes András