Szavak a Pódiumról


A Pódium 1990. szeptember 1.-én született a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola kebelében. Hiánypótló szakkörként hoztam létre. Diákjaím hamar megértették annak lényegét, mégis az 1990-1995 közötti időszakot a döcögős nehézkesség, az alapok lerakásának kínja jellemezte. A tagok, akkor arról számoltak be, hogy úgy érzik ellenmágneses térben tevékenykednek. Mégis nagyon fontos volt ez a szakasz. Jelentőségét a következőkben összegezném:


1. Megfogalmazta a szakkör az alapszabályzatát. Íme néhány cikkely belőle:

  • a. Az első szereplésen átesett tagok számára a pódiumosok tartsanak ünnepélyen Pódiurn-szecskaavatót a végzősöknek Pódiuni-szalagavatót!
  • b. A végzős pódiurnosok kapjanak örökös tagságról szóló nem bivatalos diplomát! Ez ne kötelezze őket semmire, de jogositsa fel arra, hogy bármikor visszatérhessenek a Pódiumba!
  • c. A Pódiumnak mindig legyen legalább egy színpadképes műsorszáma!
  • d. Az együttlét és az adhatás öröme legyen a lényeg, ne a verseny!
  • e. A nagyok segítsék a kisebbeket!
  • f. A szakkör hozza létre a pódiumosok nagy családját!

2. Elfogadta a Pódimn-indulót. Ennek szövege a következő:

Szégyen a szó, ha nem vigasz,
Szégyen a vers, ha nem igaz,
Igaz vagyok s szégyentelen,
Akárcsak a történelem.”


3. Tartartott két emlékezetes műsort, az egyik Székely János Dózsa című monodrámája
38 előadást ért meg, eljutott a felnőtt félamatőr Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokra Adám Balázs akkori 12. D osztályos tanulóval a címszerepben 1995-ben. A másik előadás Szilágyi Domokos, Emeletek avagy a láz enciklopédiája című ciklusának ősbemutatója és bemutatósorozata.
4. A csapat turnézott Erdélyben az előbbi két műsorával. Emlékezetes előadásokat tartott Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön.
5. Megnyerte a Pódium az első vers- és prózamondó versenyeit.


A Pódium tevékenységének második korszakát 1996 és 2002 közé helyezem. Ekkor a szakkör megszilárdította létét, turnézott Horvátországban, több országos és nemzetközi verseny nyertese lett felnőtt kategóriában is. Megünnepelte a fennállásának 10 éves évfordulóját. Folyamatosan tartotta a műsorait.


A 3. tevékenységi korszak 2003-2010 közé esik. Ezt két alkorszakra osztom. Az első 2003- 2007-ig terjedő időszak. Ekkor a Pódium tevékenységét Engel Mária tanámővel irányítottuk. A második alkorszak 2008-2010-ig tart. Ekkora Pódium megszilárdította jó hagyományait. A tagság missziót teljesített, teljesít. Tudta, tudja, hogy a mai értékidegen világban a versés prózamondó úgy érezheti magát, minta bűnös a vádlottak padján. Védjegyét 100 megyei, regionális, országos és nemzetközi díj is jelzi, amelyet Pécsről indulva New Yorkon át visszaérkezve az anyaintézetbe az elmúlt 20 évben megszerzett. Igazi eredménye díjakon innen, és túl a közös rnunka és az értékteremtés, az adhatás öröme, értékek népszerűsítése.


2010. április 11.
Szász-Koluinbán Olga
Szakkörvezető