Soha nem jártam még ebben az országban, amely számos meglepetéssel szolgált. Előzetes elképzeléseimmel ellentétben a helyiek számára is szokatlan meleg fogadott, itt-tartózkodásom során 25 fokról 30-ra emelkedett a hőmérséklet, eső csak egyetlenegyszer szemerkélt, a nap viszont tűzött. Dzsekire és vízálló cipőre egyetlenegyszer sem volt szükség, annál jobban jött volna a naptej, napellenzős sapka és napszemüveg, amikkel nem készültem. Az emberek önfeledten fürödtek a tengerben, amit én a 13 fokos vízben csak egyszer kockáztattam meg.

   Dublinba érkezve az otthonosság érzése töltött el: a buszok és vonatok késtek, az utcák és udvarok meglehetősen rendetlen képet mutattak, kicsit koszos, kicsit szegényes, kicsit elhanyagolt, ugyanakkor barátságos volt minden, az emberek derűsen élték az életüket, tűrték a tökéletlenségeket, és a legkevésbé sem akartak hibátlannak tűnni. Szállásom egy egyetemi kollégiumban volt, ahol megtapasztalhattam a bedsit mibenlétét: ágy, íróasztal, ülőpad, szekrény, fürdőszoba 8 négyzetméteren: szinte egy kolostori cella, de modern, kényelmes kivitelben, a college-ok több száz éves hagyományát hordozva.

    A sirályok mindenhonnan visszhangzó kiáltása emlékeztetett Dublin kikötővárosi mivoltjára, itt folyik ugyanis az Ír-tengerbe a Liffey folyó, amely átszeli a várost. Mélyen megérintett az ír történelem számos tragikus eseménye, melyek közül a legtöbb a brit uralommal függ össze, és amelyekre az írek most is fájdalommal emlékeznek vissza.

   A kurzus, amelyen részt vettem, az új médiumokról, elsősorban a podcast műfajáról szólt. Az adatgyűjtéstől a forgatókönyv-íráson keresztül a technikai megvalósításig mindenről szó esett, és a hét utolsó napjára mindenki elkészített egy rövid adást, amelyet bemutatott a csoportnak. Dublint és környékét drága, kissé kaotikus, de természeti kincsektől túlcsorduló, abszolút élhető helynek ismertem meg, ahová feltétlenül érdemes visszatérni.

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (honlapon) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.