Néhányan talán tudják, hogy Magyarországon létezik egy ’Kékkör’ elnevezésű 2581 km hosszú túraútvonal, ami csodálatos tájakon, falvakon vezet át. Az 1961 óta létező szakasza Írott-kőtől vezet a Dunántúli majd az Északi-középhegységen keresztül, egészen a keleti határig, Hollóházáig. A legfiatalabb, idén 25 éves Alföldi Kéktúra Szekszárdot köti össze Hollóházával. A Kékkör 3., hozzánk legközelebbi része pedig  a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra.

 2021. október 9-én tartották a Kéktúrázás napját, ami során a Kékkört felosztották 143 szakaszra. Az érdeklődő turisták regisztrálhattak ezekre, majd szombat reggel, a még csípős hidegben, a szakaszok vezetőivel nekivághattak a távnak. Ahogy a kis csapatok haladtak, mozgásuk online követhető volt, mert a vezetőknél lévő gps-ek valós időben folyamatosan rajzolták ki a megtett kilométereket. Estére összeértek a szakaszok, és a Kékkör nyomvonala kirajzolódott a netes felületen.

Iskolánk diákjaiból és tanáraiból álló két csapat a mecseki szakaszok közül kettőn részt vettek. A 21 kilométeres távnak vízzel, szendvicsekkel és csokival felszerelkezve vágtunk neki. A rövid pihenők helyszínein a vezetőnk legendákkal, történetekkel gazdagította ismereteinket, máshol kincsesládát kerestünk, forrásokat fedeztünk fel, énekeltünk, beszélgettünk, vagy épp hallgattuk az erdő őszi zajait.

2022-ben is lesz kéktúrázás napja, október 8-án. Én beírtam a telefonomba. És te?

Tarnai Dóra