Budapest, Győr és Debrecen után 2013. október 9-én „Tőzsde. Mindenkinek" címmel Pécsre érkezett. A tőzsde munkatársai az idei tanévtől a ROADSHOW részeként , most már nemcsak az egyetemeken tartottak előadásokat, hanem minden városban egy-egy középiskolában is.

Pécsett azért a mi iskolánkat keresték fel, mert az elmúlt két évben a KEBA tőzsdeversenyen a babitsos diákok voltak a legaktívabbak és tavaly két csapatunk is bekerült az első 20 közé.
 
82 fő volt jelen az eseményen; a gimnazisták közül azok, akik gazdasági fakultációra járnak és a szakképzősök.  A nemzetközi logisztikai és szállítmányozó szakügyintéző képzésen résztvevők (14.A FSZ) és a logisztikai ügyintézők (14.A log.üi. ) közül kérdeztem meg néhány embert arról, hogy mit tudtak meg az előadáson, mi volt számukra a legemlékezetesebb az elhangzottakból.
 
„Kimondottan tetszett a tippelő-játék. Megtudtam, hogy a megtakarításokat hosszabb távra érdemes lekötni.” Kiss Bettina 14.A.
 
„A tőzsde kiszámíthatatlan, a nagyobb kockázat magasabb hozamot eredményezhet.” Békési Csaba 14.A
 
„A világ egyik leggazdagabb embere Warren Buffet, napjaink egyik legsikeresebb befektetője. Vagyona meghaladja a  54 milliárd dollárt és cégének részvényárfolyama az első negyedévben több, mint 10%-kal növekedett. Részesedése van a Coca Colánál és szereti a ketchupot. Ezért is vette meg a Heinz gyárat.” Tavali Szilveszter 14.A.
 
„A nagy cégek részvényeibe való befektetés hosszú távon kevésbé kockázatos, de a tőzsde nem garantál biztos hozamot. Vannak rövid távon tőzsdézők, reggel vesznek, záráskor eladnak. Ez nagyon kockázatos.” Proksza Máté 14.A.
 
„Örülök, hogy nyertem egy stresszlabdát, mivel én találtam el legpontosabban azt a 0 és 100 közé eső számot, amelyik a legközelebb esett a játékban részt vevő diákok tippjei számtani átlagának a 2/3-ához” Gyócsi Krisztina 14.A. 
 
„Az előadás folyamán beszéltek a tőzsdei ügyletek fajtáiról, arról, hogy a tőzsdén mibe lehet fektetni a pénzünket. Bemutattak sikeres tőzsdéző embereket. Megtudtuk, hogy mennyire fontos a tőzsdén a jól informáltság. Itt erőteljesebben érvényesül az „ információ hatalom” elv. Mindig naprakésznek kell lenni a tőzsdét érintő gazdasági folyamatokból, hírekből. Együtt kiszámoltuk, hogy 10000 Ft-ból 50 év alatt 20%-os kamattal több millió forintunk lesz. Felhívták a figyelmünket, hogy a tőzsde is indít tőzsdejátékot, amire mindenki regisztrálhat a www. bet.hu weboldalon. 2 Millió forint virtuális tőkével lehet indulni és az nyer, aki a legtöbb nyereséget ér el.” Mogyorósi Nikolett 14.A
 
Lejegyezte:
Mendly Ildikó