A Jugend debattiert, vagy más néven Vitázik a világ ifjúsága; ahogyan a nevéből is kiderül, egy német nyelvű vitaverseny, ahol változatos témákról vitatkoznak hasonló korú diákok.

Ez a verseny kiváló lehetőség olyan németet tanuló fiatalok számára, akik szeretik a nyelvet, szeretnék magukat kipróbálni versenyhelyzetben, vagy szimplán érdekli őket a vitázás világa. Akkor sincs baj, ha esetleg nem rendelkeznek olyan erős német tudással, vagy nem beszélnek tökéletesen.

Először egy felkészítésen, ha úgy tetszik workshopon vehetünk részt, ahol fokozatosan felépítve vezetnek be a verseny minden szakaszába, olyan velünk egy idős diákok, akik már részt vettek a versenyen.

Egy vita négy résztvevőből, és három szakaszból áll. A csapatok két-két  tagja a pozitív véleményt és a negatív véleményt képviselik. A csapatok tagjai egymással együttműködve, a másik csapattal vitatkoznak egy adott témáról.

Az első szakasz a ,,nyitóbeszélgetés”, ahol a problémáról mondanak pár mondatot a csapatok tagjai, ki-ki a maga oldalán. Ez maximum két percet vesz igénybe. Ezután következik a  ,,szabad véleménykifejtés”, ahol a diákok a saját álláspontjukat, tapasztalatukat mondják el a témával kapcsolatban. Itt további véleményeket/érveket sorakoztatnak fel, egymásra reagálva. Ez 12 percig tart. Az utolsó szakaszban minden vitázó elmondja még egyszer a saját véleményét egy mondatban, (ami körülbelül egy perc), ez a  ,,záróbeszélgetés”.

A workshopon, melyen részt vettünk, a tapasztalt vitázók mutatták be, hogyan kell elképzelnünk egy vitát, és rávezettek minket a problémaközpontú gondolkodásra, melyet online oldalak használatával oldottak meg. Felvethettük a saját érveinket, gondolatainkat, és elmondták, hogy mennyire kapcsolódik az az adott témához, és mennyire erős érv, vagy gondolat.

A körülbelül 4 és fél órás felkészítés utolsó fél órájában mi magunk is kipróbálhattuk a vitázást, ami nagyon érdekes volt. A téma az érettségi eltörlése volt az idei évben, ami egy minket – még nem érintő téma, de fontos beszélni róla, mert a végzősöknek ez egy hatalmas esemény. Nem gondolom, hogy könnyű róla véleményt alkotni, vagy erős érveket gyűjteni, mert közel sem vagyunk érintettek benne, ennek ellenére azt gondolom, hogy erős, határozott, és érdekes érveket, tippeket sikerült felsorakoztatnunk.

Szerintem remek felkészítést kaptunk, és egy eredményes első vitát tudhatunk magunk mögött. Ajánlom mindenkinek, mert izgalmas és érdekes esemény, és életre szóló élmény!

Hollóvári Petra 9.C

Forrás:

https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/unt/ver/jdi.html

https://www.jugend-debattiert.eu/

Jugend debattiert Workshop am 11. März 2021

Aus unserer Klasse haben 10 Leute an Jugend debattiert teilgenommen. Es hat am Vormittag, um 11 Uhr im Zoom begonnen . Zwei junge Leute (eine von der Universität, und eine aus dem Gymnasium) haben uns alles präsentiert. Es war für mich eine kleine Überraschung, und ganz neu, wie das ganze abläuft. Man hat uns gesagt, dass am Wettbewerb vier Personen teilnehmen : Pro 1, Pro 2, Contra 1, Contra 2. Und es gibt natürlich ein Thema, worüber sie sich einige Minuten lang nach festen Regeln unterhalten, oder in diesem Fall debattieren. Unsere erste Idee zur Debatte war das Abitur. Die Frage lautete: ,,Sollte in diesem Jahr das Abitur ausfallen?” Zuesrt haben wir auf Padlet eine Übung gemacht, wo  wir einige Ideen aufschrieben. Dann folgte die richtige Debatte. Vier von uns haben sich jeweils für eine Rolle gemeldet. Und noch vier Menschen, die das wollten, waren die Bewerter, die die darauffolgende Unterhaltung bewertet haben.

Ich denke, dass die Probe für alle nützlich war. Nicht nur beim Deutschlernen, sondern auch bei allen Fremdsprachen finde ich, dass es sehr wichtig ist, wenn man mutig sprechen kann. Die Aufgabe besteht darin, dass man seine Meinungen, Gedanken gut erklären oder zum Wort bringen kann. Deswegen ist dieses Programm eine ziemlich gute Möglichkeit, um das zu üben, und vielleicht nahm man uns ein bisschen die Angst vor dem Wettbewerb.

Radó Lilla Mária 9.C