2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért.

Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban.

A díj Rátz László (1863–1930) nevét őrzi, aki a Budapesti Evangélikus Gimnázium (más néven Fasori Gimnázium) matematikatanára volt. A díjat gondozó alapítvány évente két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanárnak ítéli oda. (Biológiából csak 2005 óta adnak díjat.)

Az alapító nagyvállalatok életműdíjjal kívánnak hozzájárulni a magyarországi közoktatás természettudományos területén végzett tanári munka rangjának, erkölcsi és anyagi megbecsülésének növeléséhez. Ezek a célok napjainkban különösen nagy hangsúlyt kapnak, mivel a tanári szakma egyre kevesebb tiszteletet és megbecsülést kap a társadalomtól.

Az alapítvány céljainak megtartása felett négy főből álló kuratórium őrködik.

https://www.ratztanarurdij.hu/az_alapitvany

Koncz Károly tanár úr az idei díjazottak egyike. A díj átadására 2022. december 12-én került sor az MTA Dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) rendezett díjkiosztó ünnepségen.

„Igazi elkötelezett tanáregyéniség. Nemcsak oktat, nevel is: kilencedik alkalommal vállalt osztályfőnökséget. Példakép. Fáradhatatlanul dolgozik, következetesen, saját stílusának megfelelően tanít. Az érdeklődő diákoknak évtizedek óta szakkört tart minden évfolyamon, nehézségi szintek szerint rendszerbe szerkesztett feladatokon keresztül. Folyamatosan versenyeznek és érnek el kiváló eredményeket. A kétszintű érettségi bevezetése óta (2005) a megyében emelt szinten javításvezetői, kérdezőtanári, elnöki feladatokat vállal. Mesterpedagógus, szakosként régió szerte minősíti kollégáit, megosztja tudását. Vezetőtanár, a jövő fizikatanárainak képzése munkája része. Az iskolában munkaközösség-vezető, szava meghatározó a közösségben. Tanítványai közül sokan hazai vagy külföldi egyetemek katedráin állnak, kutatóként, mérnökként, orvosként töltenek be komoly beosztásokat.” (Sulyok Andrea Tanárnő, iskolánk intézményegységvezetőjének szavai)

https://www.ratztanarurdij.hu/dijazottak

https://www.ratztanarurdij.hu/dijazott/u_34

https://www.ratztanarurdij.hu/sajto/u_28

A díjhoz gratulálunk, további sok sikert kívánunk!