A KORKÓSTOLÓ – Az időutazók klubja tehetséggondozó szakkörünk első kirándulására 2022. november 24-én került sor. Mivel ebben a tanévben a szerda délutáni foglalkozások témája a reformkor, elsőként a Deák Ferenc Kúriát kerestük fel Kehidakustányban.  Deák a kehidai kúriát 46 éven keresztül – 1808-tól 1854-ig – tekintette otthonának. Ezekben az években a reformkori Magyarország szinte valamennyi kiemelkedő személyisége megfordult itt.  A múzeum igazgatójának ízes adomákkal színezett előadásában ismerhettük meg a “haza bölcsének” egykori lakhelyét.

Ezután Keszthelyre utaztunk a Helikoni Kastélyba. A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családjának, a Festetics családnak az otthona volt. 

A kastélyparkban tett rövid séta után az állandó kiállítások közül a Főúri életforma és a Helikon Könyvtár című enteriőrkiállítást tekintettük meg egy múzeumpedagógus vezetésével. A kiállítás eredeti vagy korhűen berendezett belső tereiben a 18–19. századi főúri életformával ismerkedtünk. A kastélyban tett látogatást kvízkérdések megválaszolásával zártuk. A nap végén már csak arra maradt időnk, hogy az egykori kocsiház épületében megnyílt hintókiállítást megtekintsük.

Fáradtan, de élményekben gazdag út után értünk haza.

Engel Mária, Maul Borbála