PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium2016 - A Magyar Dráma Napja  - Osztályvetélkedő a „Babitsban”2016 szeptember 22.A vetélkedő tárgya: Madách Imre Az ember tragédiája című alkotása

1. feladat - „Állókép” („szoborcsoport”) fotó –

Minden osztály Madách Az ember tragédiája c. művéből egyet a történelmi színek közül állóképben ábrázol. (Jelmezek nem szükségesek, de lehetnek.)

A pontozás szempontjai: gesztusok, testtartás, (3 pont) alakok térbeli elhelyezkedése, (3pont) arcjáték (3 pont) alapján mennyire felismerhetőek az adott szín emberi viszonyai, társadalmi problémái.  A fotókat kiállítjuk az első emeleten, szeptember 22-től.

Kettő fotót is küldhetnek az egyes osztályok, de annál többet nem.

Határidő: szeptember 19. hétfő reggel 8.00 óra
A fotókat az osztály megjelölésével a következő címre küldjétek: magyardramanapja@gmail.com

fotó: Schmelczer András, osztály: 12.D

2. feladat –  LUCIFER „szépségverseny”,

Ki lenne az osztályból alkalmas Lucifer szerepére?

Az osztályból lányok és fiúk is jelentkezhetnek a versenyfelhívásra, hisz a mű e szereplőjének szellemisége nem köthető kizárólag a női-, vagy a férfi minőséghez. Bármely korszak stílusának jegyeit felhasználhatják a tervezők. Fotót és/vagy bármilyen más vizuális műfajt felhasználhatnak az alkotók.

 

A pontozás szempontjai: a ruházat, öltözet egésze, összhatás, a darabok egymáshoz való viszonya (3 pont), a lehetséges kiegészítők (3 pont), a frizura, smink (3 pont).

Lucifer karaktere, a darabban képviselt magatartása kell, hogy érvényesüljön a felöltöztetett szereplő alakjában. Ha ez nem felismerhető a képen, jellegtelen a figura, nem tudunk pontot adni.

Itt minden elektronikusan beadott fotót pontozunk, és beleszámítjuk a szerzett pontokat az osztály által elért eredménybe.

fotó: Schmelczer András, osztály: 12.D

Határidő: szeptember 19. hétfő reggel 8.00 óra
A fotókat az osztály megjelölésével a következő címre küldjétek: magyardramanapja@gmail.com

A felöltöztetett Luciferek szeptember 22-én egy divatbemutató keretében felléphetnek a nagyszünetben. A fellépésért is pont jár. (Ha kinyomtatják a fotót, grafikát stb. és elhozzák, kiállítjuk és ezért is plusz pont jár.)

Határidő: szeptember 19. hétfő reggel 8.00 óra

3. Idézetkereső és kvízverseny:

Szeptember 22-én az első óra utáni tízperctől kezdődően az iskola folyosóin elrejtve a műből idézeteket, kvízkérdéseket lehet találni. A megoldást rá kell írni a papírra és leadni az első emeleten várakozó versenybizottságnak. ’Okoskütyük’ is használhatók a pontszerzéshez.  

A fotók, tervek elkészítéséhez sok örömet és kreativitást kívánunk!

fotó: Schmelczer András, 12. D

 

9.B - IV. szín - Egyiptomi szín
9.C - V. szín - Athén
9. D - VI. szín - Róma
9. E - VII. szín - Konstantinápoly
9. F - IX. szín - Párizs
9. G - XI. szín - London

 

10.B - IV. szín - Egyiptomi szín
10.C - V. szín - Athén
10. D - VI. szín - Róma
10. E - VII. szín - Konstantinápoly
10. F - IX. szín - Párizs
10. G - XI. szín - London

 

11. A - XIV. szín - Eszkimó világ
11. F - XII. szín - Falanszter 

 

12. A - IV. szín - Egyiptomi szín 
12. B - V. szín - Athén
12. C - VII. szín - Konstantinápoly
12. F - IX. szín - Párizs
12. E - VI. szín - Róma

Kisokos: Miért ez a nap a Magyar Dráma Napja?

1883. szeptember 21-én mutatták be a pesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta ez a nap a magyar dráma napja. Madách műve a magyar drámairodalom klasszikusa, 2002-ben Az ember tragédiájának előadásával nyílt meg az új Nemzeti Színház.

A drámai költemény az első emberpár, Ádám és Éva, illetve az örök kétkedő Lucifer alakja köré fonva 15 színben dolgozza fel a történelmet, az emberiség egyetemes kérdéseivel foglalkozik. A filozófiai mélységű alkotást a világirodalom olyan remekműveivel szokták együtt emlegetni, mint Milton Elveszett paradicsoma, Goethe Faustja és Ibsen Peer Gyntje. Az ember tragédiája a magyar irodalom egyik legnehezebben értelmezhető alkotásainak egyike, amelyet az elmúlt 130 évben számtalan felfogásban dolgoztak fel.