Fáy Szilárd és Rónai Bálint 11. E osztályos tanulóink újabb kiemelkedő eredménye az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián

A 2019.  március 07-09-én a XII. Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián iskolánk csapata  az  Ég és Föld szekcióban első helyezést, előadói díjat és OTDK indulási lehetőséget nyert. A csapat tagjai: Fáy Szilárd, Rónai Bálint 11. E.
Felkészítő tanáruk Pandur Anett és Kovács János.

A diákkonferencia rendezője a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Magyarhoni Földtani Társulat volt, melynek zsűrijét a földtudományokkal foglalkozó neves szakemberek  (egyetemi oktatók, kutatók) alkották. Az eredményhirdetésen a zsűri elismerően nyilatkozott a diákok szakmai tudásáról, érdeklődéséről. Kiemelték az élvezetes előadásmódjukat, a kiváló érvelési és magas szintű vitakészségüket.


A résztvevők a szekcióüléseket követően érdekes szakmai programokon vehettek részt. A Természeti Erőforrások Akadémiája programsorozatban meglepetésünkre Kiss Tibor, a Biokom vezetője (az egyetem régi diákja), tartott előadást Az ember fáj a Földnek címmel. A szakmai meglepetés program keretében megtekintettük a miskolci hulladékfeldolgozót, betekinthettünk Borsod megye hulladékgazdálkodásába. (Valóban jól meglepődtünk…..)


A vacsorát követő előadást hagyományosan Dávid Árpád paleontológus professzor tartotta szokásos lehengerlő stílusában, az életnyomok tudományáról az ichtiológiáról. A diákok alternatív programként megismerkedhettek a Miskolci Egyetem Campusán a tanbányával, az ásványgyűjteménnyel, lehetőségük adódott a földtudományos szabadulószoba kipróbálására. A részt vevők végezetül csatlakoztak a 37. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál programjaihoz, ahol a legjobban a digitális terepasztal nyerte el a tetszésüket.


A szombati eredményhirdetésen Dr. Mádai Ferenc, a Műszaki Földtudományi Kar dékánhelyettese, valamint a Magyarhoni Földtani Társulat Oktatási és Közművelődési Szakosztályának elnöke gratulált minden résztvevőnek, majd átadta az okleveleket és a tárgynyereményeket. A szekciókban kiosztott díjazások mellett a legfontosabb elismerés, a zsűri által legjobbnak ítélt elsődíjas és különdíjas középiskolás kutató diákok jogosultságot szereztek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való nevezésre a témájuknak megfelelő szekcióba.

A Földtudományi Diákkonferencia legfőbb célja, hogy összegyűjtse azokat a középiskolás diákokat, akik a földtudományok valamelyik ágával a tananyagon túlmenően is foglalkoznak, kutatásokat végeznek. Az eredményeiket egy konferencia keretében mutathatják be, és az így szerzett ismereteiket megoszthatják egymással és az érdeklődőkkel. A konferencia a legjobb előadásoknak közvetlen bejutási lehetőséget biztosít a soron következő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára is! Az előadások mellett munkájuk összefoglalása nyomtatásban is megjelenik.

A rendezvény további célkitűzése, hogy a rendezvény által a földtudományok a középiskolákban, illetve a diákok közvetítésével szélesebb társadalmi szinten is, nagyobb ismertséget nyerjenek.

Gratulálunk az összes résztvevőnek, kiemelten a győzteseknek!