A „Sommer im Schloss” program egy olyan lehetőség, ahol a résztvevők a Németországban már többnyire jól ismert  duális képzés formájával ismerkedhetnek meg.

 A 11. évfolyamos diákoknak (a résztvevők több ország diákjai) lehetősége van az úgynevezett „Speed Dating”-en duális partnert találni, aki segítségével a következő évben megkezdhetik tanulmányaikat Németországban. Ennek a képzési formának a legnagyobb intézménye Németországon belül a Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW). A program elsődleges célja mellett további feladatának tartja, hogy a négy hét alatt bemutassa a német kultúrát és nyelvet, valamint magát a duális képzéssel és a nemzetközi környezettel járó életformát. A „Sommer im Schloss” 2018-as szemináriumán négy különböző Európai Uniós tagországból kilenc diák vett részt. Iskolánkat ketten Balogh Dalma (12. C) és jómagam Emberovics Barnabás (12.E) képviselte. A program támogatói a Deutsches Auswärtiges Amt és Deutscher Akademischer Austausch Dienst mellett a duális partnerek nagy része és a programot szervező DHBW.

„Életem egyik legszebb négy hetét tölthettem el a Sommer im Schloss program keretei között. Magam sem gondoltam volna, hogy mekkora kihívás előtt állok, de teljes mértékben megérte. Négy héten keresztül készítettek fel minket a nagybetűs életre, arra, hogy milyen külföldön élni, és milyen egy nemzetközi cégnél dolgozni. Több mint három országból leltem új barátokra, akik mindig segítségemre voltak, és persze én is számukra, csodálatos élményeket éltünk meg közösen. Németország egyik legszebb városát, Würzburgot is felkerestük. Nem csak a tanulásról és a munkáról szólt ez az egy hónap, hanem a szórakozásról is. Szerencsésnek mondhatom magam, mert én már tudom, hol fogok továbbtanulni. A TecAlliance Weikersheim GmbH felajánlott egy duális továbbtanulási lehetőséget, itt Online-Mediát fogok tanulni. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a programot, aki Németországban kíván továbbtanulni.”

Balogh Dalma (12. C)

„Maga a program kezdettől fogva tetszett nekem, és úgy gondolom, hogy nagy tévedés lett volna kihagyni. A másik, amit az ember tévesen gondolhat, hogy az egész program csak a német nyelvtanulásra alapoz. Maga a nyelv csak egy nagyon kicsi része a teljes egésznek, és lehetne úgy is fogalmazni, hogy csak egy „bónusz”, ami a négy hét alatt felhalmozódik. Természetesen nekem nyelvileg is sokat segített, de a lényeg teljesen más. A lényeg, hogy az ember megtapasztalhatja, milyen is a felsőoktatásban részt venni, hogy milyen, amikor teljesen egyedül kell megterveznie az időbeosztását, és legvégül, hogy egyedül saját maga felelős azért, amit tesz. Mindezt Németországban. A program sokat segített nekem abban, hogy önállóságot tanuljak, és pozitívumként kell megemlítenem, hogy jó próba volt, ahol az esetleges hiba még nem számít végzetesnek. A négy hét alatt a többi diáktársammal is rengeteg szép pillanatot éltünk át, és ez a program olyan környezetet teremtett, ahol más kultúrákat könnyedén megismerhettünk. Természetesen a program teljes egészét az azt összefoglaló „Journal”-ban rögzítettük, amely címe „Sommer im Schloss*! 2018”. Ezen kívül az egész legnagyobb előnye, hogy most már megvan a továbbtanulási lehetőségem Németországban, ugyanis az ebm-papst Mulfingen GmbH vállalat a következő évben duális partnerként működik együtt a tanulmányaim során.

Emberovics Barnabás (12. E)

„Köszönjüm mindazoknak, akik ezt lehetővé tették:

Cseh Gabriella és Gáll Veronika tanárnőknek, Frau Riedlnek (projektvezető), Herr Riedlnek (a program vezetője),  Robert Zebecnek (patrónus hallgató), Frau Kerschernek és Frau Zangnak (a nemzetközi szakképzési centrum asszisztensei), és természetesen szüleinknek!”

 

Az intézménynek helyet adó „Schloss”

Cikk a Fränkische Nachrichten című újságban

A „Journal” készítésének köztes „lépései”

Az élményeinket összefoglaló „Journal”

Bad Mergentheim szabadidős parkja

.

Harmadik hétvége a Würzburg melletti „Rokoko Garten”-ben


A terem, ahol a program elméleti része zajlott


Türken Gasse 5 az egyik szálláshely

Képforrások: Balogh Dalma, Emberovics Barnabás