A tájfutásról valószínűleg mindenki hallott már, talán az is közismert, hogy olyan futó sportról van szó, amit erdőben űznek, térképpel, tájolóval, árkon bokron át. De ellentétben a focival, kerékpárral és egyéb jól ismert sportokkal, kevesen akadnak, akik csak úgy kedvtelésből egy szombat délután kiruccannak az erdőbe tájfutni. Hacsak nincs egy közeli tájfutó ismerőse, az embernek nem sok esélye adódik, hogy kipróbálhassa ezt a sportot

Ezen szeretnénk változtatni a Tájékozódási Futó Világszövetség által kezdeményezett, már sok éve rendszeresen meghirdetett Tájfutás Világnapja programsorozattal. A szövetség célja annak idején az volt, hogy a tájfutást népszerűsítő programokon keresztül világszerte megismertesse ezt a gyönyörű (és nem utolsó sorban sok szempontból fejlesztő) sporttevékenységet a nagyközönséggel.

Idén Vadász Zalán, 11. D osztályos tanulónk kezdeményezésére a Babits Gimnáziumban is rendeztünk egy kis tájfutó kalandot. Zalán, aki a PVSK versenyzője, sok éves tapasztalatával, a Pécsi Református Kollégium (szintén rutinos) tájfutó csapata, valamint Ambrus Andris - volt babitsos diákunk - segítségével egy komplett tájfutó versenyt szervezett 2022. május 12-én gimnáziumunk tanulói számára. A program célját szem előtt tartva egy rövid térképismertető, majd regisztráció után a versenyző diákoknak 3 pályát kellett teljesíteniük párban vagy egyénileg, olyan feltételek mellett, mint egy igazi versenyen. Ki-ki kedve szerint futva, sétálva, vagy akár “halálos iramban” teljesítette a Zalán által tervezett pályákat.

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség által számunkra kiváló minőségben kinyomtatott térképek mellett egyéni rajtoltatás, chip-es pontérintés, számítógépes időmérés emelte a rendezvény színvonalát. (A felszerelést a Tájfutásért Pécs Alapítvány biztosította. Köszönet érte!

További köszönet illeti Pap Viktória tanárnőt a lelkesítésért, a szervezésért és a közreműködésért!

Képek:

Fotókat készítette: Akaró Rafael (11.D), Hosszú Barbara