Fáy Szilárd, Rónai Bálint 12. E és Csökli Zita 12. D osztályos tanulóink sikeres előadást tartottak pénteken a PTE Természettudományos Kar Fizikai Intézete által szervezett Kutatók Éjszakáján. Előadásuk kötődik a RM@School projekthez is.

http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/agyas-agyag

     Az RM@School projekt az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) nyersanyagokkal foglalkozó szakterületének keretében működik három éve. Ebben az általunk végzett projektek az EIT-Nyersanyagok TIT (EIT Raw Materials KIC) keretében futnak, melyek célja a nyersanyagok hozzáférhetőségének, elérhetőségének és fenntartható felhasználásának biztosítása a gazdaság és a polgárok számára. Az RM@School elsődleges célja, hogy felhívja a középiskolások figyelmét a nyersanyagok fontosságára, ezeknek a társadalom és gazdaság működéséhez nélkülözhetetlen szerepére.

     Ezért az RM@School projekt konkrét célja, olyan rendezvények szervezése, amik felhívják az iskolások és polgárok figyelmet a nyersanyagokkal kapcsolatos témákra. A projekt ezeket a tevékenységeket hálózatokba szervezi EU és országos szinten. A „Nyersanyagok nagykövete” hálózatot kialakításával pedig tudományos bemutatók, akciók szervezésével minél szélesebb körhöz juttatják el a projekt  üzenetét.

     A projekt másik feladata, hogy a felsorolt célokat a középiskolások (10-19 éves korosztály) számára aktív tanulással érje el, serkentse a diákokat arra, hogy vegyenek részt kísérletek elvégzésében, ipari üzemeknél tett tanulmányutakon és önállóan kidolgozott prezentációkban mutassák be eredményeiket az iskola tanulói, illetve egy szélesebb társadalmi kör számára.

     A legjobb pályázatot benyújtó csoportok (diákok) 2019 novemberében az ESEE Education Initiative projekt támogatásával részt vesznek a bolognai European RM@Schools Conference rendezvényen.

Magyarországról három iskola tagja az együttműködésnek, a mi intézményünk az egyik.

     Az előadás olyan agyagtégla előállításáról szól, melyet 100 %-ban természetes anyagokból készítenek, a végeredmény kiváló szilárdságú és hőszigetelő tulajdonságú tégla lesz. Olyan vályogtéglát szeretnénk alkotni, mely megőrzi annak minden pozitív, előnyös tulajdonságát úgy, hogy mérséklődnek illetve eltűnnek a hagyományos vályogtégla hátrányai.

     A projekt és a kísérletek tovább folytatódnak. Az eredményeket, mint nyersanyag nagykövetek, be kell majd mutatnunk az iskola diákjainak számára is.