Tarnai Dóra, iskolánk angol és olasz szakos tanára 2022 júliusában egyhetes továbbképzésen vett részt Izlandon.

A téma, a projekt alapú tanulás, már egy ideje foglalkoztat, mert a diákok komplexen fejleszthetik tudásukat és kompetenciáikat, és számos együttműködésnek lehet alapja a különböző tantárgyak között is. A kurzuson megtanultuk, hogy milyen kérdésekre kell fókuszálnunk a tervezés alatt, mi a különbség a projektmunka és a projekt alapú tanulás között. Teljesen véletlenszerű összeállítású nemzetközi csapatokban megpróbáltunk kidolgozni egy lehetséges projekttervet. Lehetőségünk volt megismerkedni a kurzuson résztvevő tanárkollégákkal, iskoláikkal és városaikkal, illetve esetleges iskolák közötti együttműködésekről is tudtunk ötletelni, azokat tervezgetni.

A kurzust követően néhány napot még utaztunk, így eljutottunk többek közt, egy paradicsomfarmra, amit geotermikus energiával fűtenek és világítanak. Ezen kívül minden gejzír névadójához, Geysirhez és a tavaly kitört vulkánhoz, amit helyenként még mindig a kavargó gőz és gázok tesznek sejtelmessé. Az utazás nagyon izgalmas volt, a továbbképzést pedig felettébb hasznosnak találtam. Bízom benne, hogy lesz lehetőségem a gyakorlatba is átültetni mindazt, amit ott tanultunk

A projektet az Európai Bizottság támogatta. A kiadványban (honlapon) megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.