Edina Seleskovic amerikai képzőművésznő kiállítását nyitottuk meg december 4-én iskolánk első emeleti aulájában. A Boszniában született művésznő újraértelmezi a művészetet, keresi a művész szerepét a mai társadalomban és kultúrában. Összeköti különböző városok, országok fiataljait, éppúgy, mint a művészet különböző ágait.

1991-ben 15 évesen ösztöndíjat kapott az Egyesült Államokba. Közben kitört a jugoszláv háború, így hosszú ideig nem tudott hazatérni. Amerikában telepedett le, jelenleg is itt dolgozik.

  

A kiállítás témája a szabadság. Azt vizsgálja és jeleníti meg, hogy mit jelent a fogalom a fiatalok számára. Idézetek jelennek meg fémből készített szobrain diákoktól. A tavalyi tanév során iskolánkban is járt, a mi diákjaink gondolatait is felhasználta legutóbbi installációja elkészítése során. A „Think Freedom” című művet több országban is kiállította, idén nyáron Magyarországon, Veszprémben láthatta a nagyközönség. Az alkotásról készített képek a Babits Gimnáziumban december 20-ig tekinthetők meg.

  

A megnyitón a művészt Sulyok Andrea, iskolánk igazgatója mutatta be, Balásy Szabolcs tanár úr tolmácsolásában szólalt meg Babits Mihály: Őszinteség című verse, majd az alkotó szólt az egybegyűltekhez. A kiállítás a Babits Gimnázium és az Amerikai Kuckó együttműködésének köszönhetően jött létre.

Megnyitóról készült képek megtekintése
(Fotó: Varga Gábor)