2015. március 23-26-án került sor az UNESCO társult iskolák találkozójára Csehországban, Brnoban. Iskolánkat 15 tanuló képviselte Hosszú Barbara tanárnő és Jaszenovics Sándor tanár úr vezetésével.

A projekttalálkozó témája a fény, mint az élet forrása és a remény szimbóluma volt, mivel az UNESCO, felhívva a figyelmet arra, hogy milyen fontos szerepet játszik a fény az életünkben, 2015-öt a Fény Évének választotta.

Iskolánk diákjai a Gymnázium Brno (Csehország), Gymnázium Golianova (Szlovákia, Nitra), Haydn-Real-Gymnasium (Ausztria, Wien) iskola tanulóival közösen dolgozták fel az alábbi projekttémákat:

  •     Élet fény nélkül (látáskárosultak élete)
  •     Fény a művészetben
  •     Fény mint a szabadság szimbóluma (emberi jogok védelme)
  •     Fény nélkül nincs semmi (fény mint hasznosítható energiaforrás)

 
Az egymással való játékos ismerkedés után a tanulók megtekintettek egy passzívházat, ellátogattak egy csillagvizsgálóba, egy tudományos játszóházba és egy a vakoknak és gyengén látóknak fenntartott iskolába, valamint megismerkedtek egy vak ember és vakvezető kutyájának mindennapjaival is. Néhányan az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet előadásán vettek részt, majd közösen megterveztek és kiviteleztek egy aláírásgyűjtő akciót. A művészeti csoport tagjai kreatív kalapokat és lámpákat alkottak, valamint árnyjátékot készítettek.


Néhány beszámoló a találkozón résztvevő tanulóktól:
„Összességében én is nagyon élveztem ezt a négy napot. A Workshopunkkal, ami a vakokkal és gyengén látókkal foglalkozott nagyon tartalmas és érdekes programokon vettünk részt. Azóta kicsit én is másképp látom az életüket és mindennapjaikat. Sajnos a (cseh) nyelvi nehézségek miatt a külföldi diákokkal, annyira nem tudtunk összebarátkozni, de azért igyekeztünk a jó munkakapcsolatot a napok során fenntartani velük. A város gyönyörű volt és szerencsére az idő is kedvezett. A kollégiummal sem voltak problémák, bár az étel, amit ott kaptunk hagyott kívánnivalót maga után. A hangulat a magyar "küldöttségen" belül szerintem kivételesen extra volt és ez is hozzásegített ahhoz, hogy ez a négy nap felejthetetlen legyen a számomra.” (Tóth Gergely, 11.C.)

„A város nagyon tagolt, jól látszik a belváros, illetve a külváros. A külvárosban semmi sincsen, a belvárosban pedig ott van minden, és nagyon szép. Kissé meglepődtem, amikor kommunikálni akartam a boltban, mert nem ment. Itt az emberek nem nagyon értik se az angolt, se a németet. Még szerencse, hogy a Workshop tagjaival jóban voltunk, és ki tudtak minket segíteni ilyen helyzetekben. Remélem életre szóló barátságok köttettek itt.” (Kádár Tamás, 10.D.)


„A brnoi utazásunk során mi az első Workshop tagjai voltunk, ami főképpen a fény fizikai hátterével foglalkozott. Az utazásunk során meglátogattunk egy passzív házat, egy csillagvizsgálót, és megtekintettünk egy ún. Science Show-t, ahol érdekes kísérleteket mutattak be. Ez alatt a rövid idő alatt sikerült Brnot is egész jól megismerni, bejárni. A Workshop tagjai nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, hamar összebarátkoztunk velük. Voltak nyelvi nehézségek, de valahogyan mindig sikerült megoldani. Összességében nekem nagyon tetszett az utazás, jó volt új embereket megismerni és a nyelvtudásunkat fejleszteni.” (Angyal Olivér, 10.E.)

„Egy kollégiumban szálltunk meg, ami nekem nagyon tetszett. A szobák tágasak voltak, a kollégium maga pedig szép volt és nagyon nagy. Egyszer sikerült is eltévednünk a barátnőmmel. Leginkább az épület előtt lévő szökőkúton lepődtem meg. Ezek után azt hittem, hogy az iskola is hasonló színvonalú lesz, de számomra csalódás volt, bár voltak termek, amelyek igényesen fel voltak szerelve és be voltak rendezve. A Workshop tagjai nagyon kedvesek és türelmesek voltak velünk és erre nagy szükség is volt, mert csak így tudtuk magunkat megértetni velük, szerencsére mindenben segítettek. Össze is barátkoztunk néhány csapattaggal. Remélem, hogy találkozok még velük.” (Balogh Enikő, 10.F.)

„A brunoi utazás nekem nagyon tetszett, a programok jók és érdekesek voltak. Voltunk csillagvizsgálóban, passzívházban és néztünk sok kísérletet, ami nagyon jó volt és volt köztük olyan is, amit éppen most tanultunk fizikából. A szállás nagyon tetszett, a kollégium nagy volt és szép. Az iskolát kicsit jobbnak gondoltam, de voltak jól felszerelt részei. Az utazást nem vártam annyira, mert hosszú volt, de kellemeset csalódtam, mert a jó hangulat mellett nem is tűnt hosszúnak és a többi diákkal is meg tudtunk ismerkedni. A Workshop-tagokkal jól összebarátkoztunk, bár volt egy kis nehézség az elején a kommunikációban, de a végére egész jól belejöttünk. Az emberek kedvesek voltak és mindenben segítettek és ha nem tudtunk valamit,akkor addig próbálták magyarázni, amíg meg nem értettük. Összességében nagyon tetszett az egész utazás és örülök, hogy elmentem és remélem találkozok még az ott megismert emberekkel.” (Teimel Fanni, 10.D.)