Pár szó az együttesről Akik velünk zenéltek és zenélnek Eddigi hangoskodásaink Síppal dobbal Megmutatjuk magunkat Rólunk szóltak Linkek Beszélgessünk


Vissza a nyitóoldalra

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció

Elérhetőség:

Kopeczky Péter
30/2444280

dutar@dutar.hu


Pécsi Tudományegyetem PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola

© Révész György
2006


Látogatók száma:
22445
Visszhang


A MR Rt. Pécsi Stúdiójának Vasárnapi zenetár c. műsora, szerkesztette Fekete Etelka - 2006.05.14 (mp3 hangfájl)
A MR Rt. Pécsi Régió Rádió Szombat délután c. műsora, szerkesztette Koszits Attila - 2005.12.16 (részlet, mp3 hangfájl)
Az Ostinato Hívójele (Pécsi Hírek) Videók

Az Ostinato Hívójele

Végy egy tanárt, aki megszállott vers- és zenerajongó, adj mellé énekelni-muzsikálni szerető, lelkes diákokat, s ha pár év alatt kellően összecsiszolódtak, készíts a repertoárjukból lemezt - sajnos nem ilyen egyszerű a recept, mégis, madártávlatból nézve valahogy így született meg a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában működő, megzenésített versekkel foglalkozó Ostinato együttes és első CD-je, a Hívójel.
Kopeczky Péter régóta foglalkozik zenével, korábban is szívesen énekelt, s amikor 1992-ben a gimnázium tanára lett, maga köré gyűjtött néhány diákot, akikkel kedvtelésből - ahogyan ő fogalmaz: szabadidős szerelemként - együtt muzsikáltak. A tanár úr megzenésített verseit adták elő.
- Számomra a költészet rendkívül izgalmas, állandó csemege - vallja. - A vers tömören fogalmazó, filozofikus műfaj, sajnálom, hogy a mai fiatalok pörgős világában kevéssé van helye. De szerencsére akad egy réteg, amely fogékony az énekelt versekre. A kis csapat eleinte csak "házon belül", iskolai ünnepségeken, teaházi programokon lépett közönség elé, aztán eleget téve a meghívásoknak, városi rendezvényeken is bemutatkozott. Ma már a megmérettetést is vállalják, fesztiválokra, művészeti seregszemlékre járnak. A Helikonon arany minősítést, a Kaleidoszkóp fesztiválon különdíjat nyertek, valamint az Ostinatón belül működő duó, a Dutár, melynek Kopeczky Péter és kolléganője, Csőke Renáta a tagja, két megzenésített Nagy László-verssel idén kategóriagyőztes lett. Az együttest Révész György tanár úr - egykori tanítvány - egészítette ki.
- Kiknek a költeményéhez szerzett már zenét?
- Jobbára kortárs és klasszikus magyar költőkéhez, de a világirodalom gyöngyszemeiből is válogatok.
Arató Károly versei voltak az elsők, amelyek dallamot kívántak maguknak, s akadnak egy-két kötetes szerzők is, például Varsa Zoltán, Suhai Pál és Cserháti László. Írtam Szép Ernő, József Attila, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső és Nagy László költeményeihez is zenét, s nagyon örülök, hogy egykori tanárom, ma kollégám, Meliorisz Béla már szinte a házi szerzőnknek számít.
Mióta megszaporodtak az együttes fellépései, nevet kellett választaniuk. Az Ostinato egy zenei kifejezés, annyit tesz: makacs ritmus.
- Illik ránk az elnevezés, mert kell(ett) némi makacsság, vagy mondjuk úgy: elkötelezettség, ami átsegít(ett) minket a nehezebb időszakokon. Nem vagyok zenepedagógus, de olyan tanítványokkal is büszkélkedhetek, akik talán itt "fertőződtek meg" a zenével, s a gimnázium után sem hagyták abba, sőt a pályaválasztásukat befolyásolták az együtt töltött évek. Van, aki egyetemi tanulmányai mellett, kedvtelésből profi muzsikusokkal lép(ett) színpadra rendszeresen, Hajós Eszter színésznő lett, a Bárka Színház tagja, Babarczi Bulcsú városunk zenei életének ismert szereplője - hogy csak néhányukat említsem.
Kopeczky Péter szerint a vers nem puszta eszköz. ő mindig a műből indul ki, s olyan hangszerre komponál, amilyen hangzásvilágot az írott szavak megkövetelnek. Így van köztük dzsesszes hangzású, népzenei ihletésű, a blues világából merítő, klasszikus, reneszánsz dallamokat idéző darab. A tanár úr több hangszeren játszik. Ha épp olyan zeneszerszámra van szüksége, amivel nem rendelkezik, hát elkészítteti.
Több mint negyven megzenésített versből álló repertoárjukból ad ízelítőt most megjelent első CD-jük, a Hívójel. Húsz számot tartalmaz. Ezekből is hallhatunk majd jó párat - néhány vadonatújjal kiegészítve - jövő februárban, amikor koncertet ad az Ostinato és annak utánpótlás-együttese is a Pécsi Harmadik Színházban. - Sokféle hangszeren játszunk, tehetségünk legjavát adjuk a közös munkához, s ha ez nemcsak minket, hanem a közönségünket is gazdagítja, akkor hozzátettünk valamit a világhoz - vallják.
Aki meghallgatja őket, bizonyíthatja.

Csató Andrea

Videók

Lemezbemutató koncert (Pécs, Dominikánus Ház - 2005.11.26) - Univ TV (asf videófájl)
Lemezbemutató koncert (Pécs, Dominikánus Ház - 2005.11.26) - Pécs TV (wmv videófájl)