Minden év február 25-én emlékezünk azokra, akiket szovjet hadifogságba, málenkij robotra hurcoltak, vagy itthon jogellenesen letartóztattak, koncepciós perekben elítéltek, bebörtönöztek, munkatáborokba vittek, kivégeztek.

Emlékezünk azokra is, akiket kitelepítettek otthonaikból, mert svábok, szlovákok vagy „osztályellenségek” voltak.

 

2015-ben családtörténeti pályázattal emlékezünk

„Én azt, hogy mi volt a kommunizmus nem a tv-ből, nem könyvekből, nem is a tanórákból, hanem nagymamám igaz könnyeiből tudom.” (Márton Zsombor, 10. B osztályos tanuló)

Az idei emléknaphoz kapcsolódva, a pécsi PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola rendhagyó családtörténeti pályázatot írt ki. A pályázat célja, hogy iskolai projekt keretében az iskola diákjai a múlt még köztünk élő tanúi, hiteles elbeszélők által családtörténeti szálakon át mutassák be a kommunista diktatúra fontos, máig kibeszéletlen, feldolgozatlan, nehezen érthető, szenvedéssel és emberi tragédiákkal teli mozzanatait.

A pályázat segítségével, az iskola tanárainak és diákjainak munkájával egy emberformáló, múltunkat és önmagunkat megismerni segítő emléknap jöhetett létre, ami lehetőséget ad arra, hogy a múlt idegenségében saját magunkat keressük és lássuk meg, ezáltal egyben ismerőssé, bensőségessé, sajáttá is alakítsuk az idegenséget. – mondta Pethőné Nagy Csilla, az iskola szakvezető tanára.

A családtörténeti pályázatra beadott kutatások az iskola újonnan létrehozott Emlékezet Portálján teljes terjedelmükben megtalálhatók:
http://babits.pte.hu/emlekezet/#kommunista-diktaturak

(A kép forrása: munkataborok.hu)


A családtörténeti pályázat kutatásai az Emlékezet Portálon