Két osztállyal, a 11.B-vel és a 11.C-vel indultunk ötnapos erdélyi körútunkra. Célunk az volt, hogy kapcsolatot teremtsünk az érintett tájegységek magyarságával és erősítsük egymásban az együvé tartozás érzését. Az utazás során a meglátogatott helyszínekhez kötődő legendákkal ismerkedtünk meg. Aradon a Szabadság-szobrot néztük meg. Meglátogattuk Déva várát. Nagyszebenben megemlékeztünk a történelmi eseményekről. Városnéző sétát tettünk Brassóban. Törcsváron a káprázatos szász határvárhoz látogattunk. A Szent Anna-tóhoz kirándultunk. A Csíksomlyói Kegytemplomba látogattunk. Gyimesbükkre utaztunk, megtekintettük a Rákóczi-várat. Ezt követően Segesvár történelmi központjában sétáltunk.

A Covid helyzet miatt a közös program a külhoni iskolával a fogadókészség hiánya miatt sajnos nem tudott megvalósulni.

Részletes beszámoló:

Az út előkészítése

Történelem szakos kollégáink segítettek abban, hogy a diákokat felkészítsük a nagy útra. Ők tartottak előkészítő órákat kitérve a Magyarország határain túl élő magyarság létszámára, az államhatáron kívüli elhelyezkedés történelmi okaira az erdélyi magyarságának történetére és jelenére.

1. nap: 2021.09.21. kedd

Útunk első napján a kora reggeli pécsi indulás és a nagylaki határátlépés után Aradon a Szabadság-szobrot tekintettük meg, Zala György alkotását, amelyet 1890-ben avattak fel az aradi vértanúk emlékére.

Ezután Dévára utaztunk. A Dévát uraló várhegy vulkanikus oromzatán magasodnak a legendás vár romjaiból, a közelmúltban újjászületett falak. A már messziről látható szabályos kúp alakú hegyen, a Maros partján, stratégiai helyen épült erődítményből szép kilátás tárult elénk. A várat felvonón közelítettük meg. Vass Jutka idegenvezetőnk mesélt nekünk az erőd történelmi jelentőségéről.

A szálláson elhelyezkedés után közösen vacsoráztunk. a Böjte Csaba nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány étkezőjében. Házigazdáink bemutatták az alapítvány működését. Az általuk támogatott gyerekekkel is megismerkedhettünk. Megható élmény volt látni a nehéz sorsú gyermekeket, akik az alapítvány munkájának köszönhetően új lehetőséget kaptak az élettől.

2. nap: 2021.09.22.

Reggeli után Nagyszebenbe indultunk, ahol megtekintettük a város csodálatos központját, megtudtuk miket neveznek “Szeben szemei”-nek, átsétáltunk a Hazugok-hídján és ismerkedtünk a szászok történelmével. Kis szabadidőnk is volt, így mindenki egyénileg is ismerkedhetett a várossal, mely Európa kulturális fővárosa volt 2007-ben.

Ezután az 1205-1206-ban épült kerci cisztercita templom és apátság impozáns romjaihoz utaztunk, melyek a magyar haza legfantasztikusabb egyházi, építészeti és történelmi emlékhelyei közé tartoznak. 1474-ben Mátyás Király felszámolta a monostort, mert a lakosok panaszai szerint miatta ostromolták olyan gyakran a települést. A további pusztítások ellenére ma is állnak a hatalmas, oszlopok, a díszített kulcskövek, a gótikus ablakok és a XV. századi nyugati bejárat. A templomban angol nyelvű, rendkívül élvezetes előadást hallgathattunk meg az apátság történetéről.

Kerci állomásunk után ellátogatunk a történelmi Erdély egyik fővárosába, Brassóba. A Cenk alatt előadást hallottunk arról, hogy milyen köze is volt Szent István királyunknak a városhoz. A máig fennmaradt bástyákat és tornyokat kerestük fel, majd a gótikus stílusú Fekete templomba látogattunk. Az esős idő ellenére mindenki élvezte a szabadidőt, mielőtt tovább indultunk volna szálláshelyünkre.

3. nap: 2021.09.23.

Reggeli után Törcsvárra indultunk, ahol a káprázatos szász határvárat látogattuk meg, amely legenda szerint Drakula lakhelyéül is szolgált. Az idegenvezető tájékoztatójából mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a legendának kevés a valóságalapja, mégis lenyűgöző élményt nyújtott a zegzugos vár meglátogatása.

Törcsvár után a legnagyobb, legkülönlegesebb erődtemplomba látogattunk Prázsmáron, amely 1848-ban a háromszéki honvédek bázisa is volt. A hideg ellenére érdekes volt látni a szalonnakamrákat és a lenyűgöző templomot.

Ezután következett útunk egyik fénypontja. A Szent Anna-tóhoz mentünk, ami Közép-Kelet-Európa egyetlen épen maradt vulkáni kráterének alján képződött a Csomád-hegységben. Itt sétáltunk, majd izgalmas túrát tettünk a híres Mohos-tőzeglápban. Helyi idegenvezetőnk ékes székely tájszólása és élvezetes túravezetése úgy gondolom felejthetetlen élmény marad diákjaink számára. Szintén felejthetetlen élmény lesz az, hogy a buszból láttunk egy medvét, amely az útra tévedt, miközben Tusványos felé kanyarogtunk a sűrű erdőben vezető úton.

Mielőtt visszatértünk volna szálláshelyünkre, Alsócsernátonban felkerestük a Hauszman Pál múzeumot. A hosszú, fárasztó nap ellenére tanulóink érdeklődéssel tekintették meg a múzeum népi életet bemutató lenyűgöző gyűjteményét.

4. nap: 2021.09. 24.

Útunk első állomásaként a nyergestetői hágónál álltunk meg, megtekintettük az anyaországi illetve külhoni látogatók által állított kopjafákat, valamint meghallgatunk egy előadást az önfeláldozó székely csapatok véres összecsapásáról az osztrák seregekkel az 1848-49-es szabadságharc idején.

Ezután Gyimesbükkre utaztunk és megtekintettük az ezréves határon található határátkelőt, a Rákóczi-várat és a Kontumáci-kápolnát. A lenyűgöző panoráma mindenkit mélyen megérintett.

Ezután Felkerestük a csíksomlyói kegytemplomot, és a csodatevő, több mint 500 éves, fából készült Mária szobor elé járultunk. Sajnos az esős, szeles időjárás megakadályozott minket abban, hogy felsétáljunk Jézus-hágójára. Ezután rövid városnézésre indultunk Székelyudvarhelyen, mielőtt elfoglaltuk volna szállásunkat.

5. nap: 2021.09.25.

Útunk utolsó napján Fehéregyházán meglátogattuk  a „Petőfi kútja” nevű emlékművet, ahol utoljára látták élve a költőt. Ezután Segesvár történelmi központjában megnéztük az Óratoronyot, amelyet nem céhek, hanem a városi katonaság védett. Elsétáltunk a Petőfi parkba, körbejártuk a vár épen maradt tornyait, aztán felgyalogolunk 174 lépcsőfokon az evangélikus templomhoz és iskolához. Ez volt az erdélyi körút utolsó állomása. Hosszú buszút várt ránk, majdnem éjfél volt, mire Pécsre, az iskolához értünk. Fáradtan, de élményekkel telve üdvözöltük a szülőket, akik az iskola épülete előtt vártak ránk.