A 2022/2023-as tanév őszi félévében a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában immáron a negyedik alkalommal tartottunk 3D modellező és nyomtató szakkört.

A tanév elején plakátokkal, hírlevelekkel és rövid előadásokkal igyekeztünk eljuttatni a diákokhoz a 3D technológiában rejlő kreativitást és lehetőségeket. Egyik előadásunkon vendégként szerepelt Széplábi Marci, aki a legelső szakkörön vett részt és jelenleg a PTE Műszaki és Informatikai Kar hallgatója. Marci beszámolt a szakkörön szerzett tapasztalatairól, élményeiről és hogy mennyire tudta hasznosítani a megszerezett tudását a továbbtanulásban.

Bemutató a tanulásmódszertani napon.

A népszerűsítés és a korábbi szakkörösök élménybeszámolója alapján idén sokkal több érdeklődő vett részt a foglalkozásokon. Iskolánk tanulói mellett külsős diákokat is szívesen vártunk, rendhagyó módon a nyílt napon és az előkészítő foglalkozásokon az érdeklődő nyolcadikos tanulókat is bevontuk, ezzel segítve a beiskolázást.

A 3D nyomtatás számos alkalmazási területtel rendelkezik, ezért kezdésként ellátogattunk a PTE Műszaki és Informatikai Kar 3D Nyomtatási és Vizualizációs központjába, ahol a központ munkatársai segítségével megismerkedhettünk többféle nyomtatóval és technológiával. Tekintve iskolánk profilját minden résztvevő megtalálta a maga érdeklődési kapcsolatát a 3D-s technológiával - a bemutatók során betekintést nyerhettek az orvostudományi, ipari, informatikai és művészeti alkalmazásokba.

Látogatás a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központban.

A szakkörön többféle modellező programmal ismerkedtünk meg, így mindenki a saját ízlése és kompetenciája szerint gyakorolhatta a modellezés lépéseit.

Az egyszerűbb modellekhez a TinkerCad nevezetű webes modellező és tervező programmal készítettünk egyedi mintázatú írószertartókat és vázákat.

Írószertartók és vázák tervezése a TinkerCadben.

A szakkör tanmenetében figyelembe vettük a tanulók által kedvelt félévi eseményeket, ezzel is fenntartva az állandó érdeklődést. 

Őszi szünethez közeledve virtuálisan tököt modelleztünk és faragtunk, karácsony közeledtével pedig mindenki elkészíthette egyénre szóló dísztárgyát.

Dísztárgyak 3D-s látványterve a Blenderben...

...és kinyomtatva.

Az összetettebb modelleket a Blender programban terveztük, kétdimenziós rajz vagy ábra alapján térbeli tárgyakat, méretarányos alkatrészeket és használati tárgyakat alkottunk. Sok kreatív és személyre szabott emlék született 3D nyomtatott litofán képekkel.

A résztvevők érdeklődése és a szakköri munka lehetőséget biztosított arra, hogy más – az iskolánkban futó programhoz kapcsolódhassunk. Ökoiskola révén a PTE Zöld Egyetem Programhoz kapcsolódóan növényi anyagból (PLA) előállított madáretetőt nyomtattunk, ezzel hangsúlyozva a fenntarthatóság fontos szerepét.

    

Korábbi éveknek megfelelően nagy népszerűségnek örvendett a 3D szkennelés. A résztvevők egymást beszkennelhették és saját modelljeiken gyakorolhatták a virtuális szobrászatot.

   

   

3D szkennelés.

   

Szkennelt alakzatok utómunkája.

Előkészítés nyomtatásra a szeletelő programban.

A jóhangulatban telt modellezések alatt megtanultuk hogyan épül fel és működik egy 3D nyomtató, milyen folyamatok zajlanak le a tervezéstől a nyomtatásig.

Flexibilis anyagból nyomtatott labda.

Köszönjük a PTE Műszaki és Informatikai Kar támogatását a szakkör megvalósításában. Örülünk, hogy együttműködésünk kölcsönösen segíti a tehetséges tanulók pályaválasztását és tanulmányait.

A szakkört Kovács Bálint fizika szakos tanár és Varga Gábor rendszergazda tartotta