A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma is csatlakozott a Miskolci Egyetem Földtudományi Kara által koordinált RM@School projekthez. A negyedik RM School konferenciára 2019. november 5-7 között került sor a Bologna-ban.

A nemzetközi eseményt az EU országok középiskolás diákjai számára rendezték. Magyarországot a miskolci Hermann Ottó Gimnázium, a szekszárdi I. Béla Gimnázium és iskolánk képviselte. A magyar küldöttséget a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi karának dékánhelyettese, dr Mádai Ferenc vezette.

A kutatási eredmények plenáris előadások formájában, majd azt  követően  önálló standokon kerültek bemutatásra. Külföldi utunk folytatásaként a projekt eredményeit a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett XI. Földtudományos Forgatagon (nov. 9-10) is megtekinthették az érdeklődők.

Iskolánk csapata: Csökli Zita 12.D, Rónai Bálint 12.E, Fáy Szilárd 12.E, Krausz Míra 12.D.

A program során Zita, Bálint és Szilárd nyersanyagnagykövetekké váltak.
Munkájukat  Clever clay avagy Agyas agyag címen az iskola diákjai számára is bemutatják majd.

 A következő témával kapcsolatos honlapokat érdemes még megtekinteni:
https://rmschools.isof.cnr.it/events-2019.html
https://rmschools.isof.cnr.it/gallery/Res_Night_2019_Pecs
http://kutatokejszakaja.pte.hu/programok/agyas-agyag  

Az RM@Schools (Nyersanyag Nagykövetek az iskolákban ) projekt egy olyan, aktív tanulási módszert kínál a 10-19 éves korosztályt oktató iskolák számára, ami nyersanyagokkal kapcsolatos kísérletekbe és ismeretterjesztési tevékenységekbe vonja be a diákokat.

A program a  környezetünkben fellelhető nyersanyagokra és azok sokoldalú felhasználhatóságára, újrahasznosításának fontosságára, a körforgásos gazdaság erősítésére helyezi a figyelmet. A projekt célja, hogy növelje a nyersanyagok, másodlagos nyersanyagok és azok újrahasznosításának fontosságát, kézzel fogható, interaktív oktatási technikák segítségével.

A diákok az elméleti és gyakorlati oktatás sikeres kiegészítőjeként -az aktív módszer során- találkozhatnak a projekt honlapjával, amely egyben egy interaktív fórum, ahol direkt módon, akár önképzés során, megismerkedhetnek a nyersanyagokkal és az azokkal kapcsolatos izgalmas kísérletekkel. A honlap, mint Virtuális Tudásközpont biztosítja a szükséges anyagokat, a diákoknak és a tanároknak egyaránt, olyan különböző tanulási útvonalak létrehozásával, amelyek közvetlenül adják át a megszerzendő ismereteket.

A létrehozott oktatási egységcsomagok mindennapi használatával új, a nyersanyagok irányában elhivatott szakembereket vagy leendő szakembereket toboroz a gazdasági terület számára.
A projekt az EIT KCI Raw Materials támogatásával valósul meg.