Az elmúlt héten iskolánk vendége volt Dr. Matthias Gerth, angol-latin szakos tanár, aki az Erasmus+ program támogatásával a németországi Hildesheimból érkezett hozzánk. Látogatásának célja a kölcsönös tapasztalatszerzés és jó gyakorlatok elsajátítása volt.

Ehhez iskolánk német és angol szakos tanárai örömmel invitálták meg tanóráikra. Német kollégánk még angol nyelvű kémia órán is részt vett, valamint a hallgatói módszertani képzésbe is bepillanthatott a Pécsi Tudományegyetemen.

Vendégünkkel, aki többek között a 11. C osztály német óráit is meglátogatta, itt tartózkodása végén az osztály két tanulója készített interjút, melynek egy részletét az alábbiakban fordításban közlünk:

Milyennek találja az iskolánkat?
Erre a kérdésre két válaszom is van. Az épület és a bútorok ugyan elég régiek, viszont az iskola technikai felszereltség nagyon jó. Az iskola atmoszférája is nagyon kellemes. A kollégák segítőkészek és változatos órákat tartanak, az igazgatónő és a diákok pedig nagyon kedvesek, közvetlenek.

Miben különbözik a Babits Gimnázium az Ön németországi iskolájától, a Gymnasium Marienschule-től?
Nálunk például nincsenek tíz perces szünetek, ezért a gyerekek általában korábban végeznek, valamint Németországban a gimnáziumok nem a 9. osztályban kezdődnek, mint Magyarországon, hanem már az 5. osztályban, ezért sok diákom jóval fiatalabb nálatok.

Miben hasonlít Ön szerint a két iskola?

Véleményem szerint nagyon hasonlóak a német és a magyar diákok, ugyanazok a kérdések foglalkoztatják őket és hasonló az érdeklődési körük is.

Mit tanácsol a magyar diákoknak?

Arra bíztatlak benneteket, hogy merjetek németül beszélni, legyetek magabiztosak a véleményetek megfogalmazásában és ne féljetek a hibázástól. Legyetek nyitottak barátságokra, utazásra vagy cserekapcsolatra, ami a legnagyobb segítség a nyelv gyakorlására, elsajátítására.

Készítette: Varga Izabella és Guth Julianna (11. C)

Fotó: Matthias Gerth (középen) és a német munkaközösség tagjai.