Iskolánk fizika szakos tanára az oktatási tevékenység mellett nagy figyelmet fordított a tudományos kutatómunkára. Egyetemi tanulmányai során bekapcsolódott a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán működő MTA-PTE Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkájába. A napokban Magyarország fizika módszertani és tudománynépszerűsítő szakfolyóiratában, a Fizikai Szemlében egy tudományos-ismeretterjesztő cikk jelent meg a kutatócsoport eredményeiről. Ebben a cikkben Kovács Bálint tanár úr társszerzőként szerepel.


A PTE TTK Fizikai Intézete világszinten élvonalban jár az extrém nagy intenzitású THz-es tartományba eső lézerimpulzusok keltési módszerének fejlesztésében, Dr. Hebling János Széchenyi-díjas professzor úr ötletének köszönhetően. A szegedi ELI-ALPS Kutatóközpontban, a pécsi kutatócsoport által létrehozott impulzusüzemű lézer mm-es tartományba eső hullámhossza kedvező elektronok és protonok gyorsítására. Különböző struktúrák használatával (például dielektrikum struktúrákkal, amelyek numerikus modellezésében Kovács tanár úr tevékenykedett) sokkal költséghatékonyabb, laboratóriumi méretekben is megvalósítható gyorsítás érhető el lézerimpulzusokkal, ezzel utat nyitva rákos megbetegedések kezelése felé.

Forrás: Fizikai Szemle 2021. februári szám

Részlet a cikkből:

„A protongyorsítás (tágabb értelemben iongyorsítás) egyik kiemelt jelentőségű felhasználási célja a hadronterápia, ami rákos sejtek nagyenergiájú ionokkal történő elpusztítását jelenti a gammaterápiával elérhetőnél sokkal szelektívebb módon. Ehhez az ionokat hozzávetőlegesen 100 MeV energiára kell gyorsítani. A protonok az emberi szövetben lényegében csak az energiájuk által meghatározott mélységben nyelődnek el és fejtik ki roncsoló hatásukat. Emiatt, a protonenergia helyes megválasztásával el lehet érni, hogy csak a test belsejében, ismert mélységben elhelyezkedő rákos szövet roncsolódjon, az előtte található egészséges szövetet alig érje roncsoló hatás, a mögötte lévő szövet pedig érintetlen maradjon.”

További részletek olvashatók a Fizikai Szemle februári számában.