Iskolánk nemrég sikerrel pályázott a Nemzeti Tehetség Program tanórán kívüli tevékenységet támogató, élmény- és felfedezésközpontú kompex tehetséggondozó szakkör megvalósítását támogató pályázatára.

Így jöhetett létre a "Tehetségtár-Vándorórák” elnevezésű program, amelyben a földrajz, biológia, kémia, magyar, rajz és idegen nyelveket oktató tanárok és a szűkebb és tágabb környezetünk iránt elkötelezett tanulók vettek részt. A foglalkozások célja, hogy a résztvevő diákok bővítsék tudásukat és a természettudományok szemszögéből is megismerjék Magyarország tájait. A tehetséggondozó program terepgyakorlatokból, azokra felkészülő és azokat megbeszélő foglalkozásokból állt. Természettudományos laborban zajló foglalkozások, bemutató órák, valamint egy színvonalas projektzáró rendezvény tette teljessé a pályázatot. 

Az alábbiakban Érsek Boglárka (11.A) tanulónk beszámolója itt olvasható:

Bevezetés:
​Iskolánk 2021 novemberében nyerte el a Nemzeti Tehetség Program által meghirdetett Tehetségtár- Vándorórák nevű pályázatot, amelynek keretein belül Tarnai Dóra és Fekete Zsófia tanárnő által szervezett tanulmányi kirándulásokon vehettünk részt felfedezve a Dunántúl mind természeti kincseit, mind erőforrásait, mindezt felkészítő foglalkozásokkal, laborgyakorlatokkal előkészítve.

Terepgyakorlat:
Első alkalommal Orfűre látogatott el kis csapatunk februárban, ekkor körbejártuk a tavat. A téli fagy miatt egy hatalmas jégtábla úszkált a felszínen, amit társaink előszeretettel céloztak különböző méretű kövekkel. Később megismerhettük a helyi malmok működését és történetét. A nap végén, a szálláson pedig egy többórás ismerkedős programmal vártak minket tanáraink. Másnap a hazautat gyalogszerrel tettük meg. Utunkat hegyek nehezítették, de a jó társasággal ez a túra is elviselhető volt.

Utolsó kirándulásunk ismét Orfűre vezette maroknyi, de annál lelkesebb csapatunkat. Beleástuk magunkat a papírkészítés, papírmerítés rejtelmeibe, majd a terepgyakorlatot helyben készült lepények elfogyasztásával zártuk.

Az egyik legjobban várt terepgyakorlat a paksi atomerőmű látogatás volt: Egy május végi hajnalon fél hatkor már úton voltunk Paks felé, majd olyan korán értünk oda, hogy várhattunk arra, hogy kinyisson az atomerőmű látogatóközpontja. Sok információt szereztünk az atomenergiáról, a radioaktív hulladéktárolásról, az erőmű történetéről, majd zenét hallgattunk a szikrázóan jó Tesla-tekercsen.

Volt lehetőségünk távcsővel figyelni az éjszakai égboltot Baján, ahol bemutatkozott az iskolai távcső is, bár még maradtak a használatával kapcsolatosan kiaknázatlan lehetőségek.

Madártani ismereteinket Sumonyban a Magyar Madártani Egyesület madárgyűrűző állomásán, majd a Vértesi Natúrpark területén belül, Csákvár közelében a Vidrafű-tanösvényen bővíthettük.

Túráztunk Orfűről Pécsre, a Bakonyban Geotúrával jutottunk el a Reziben lévő szállásunkra, majd Murvabányára is túra vezetett.  A Gánton található Bauxitbányáról a szállásig vezető úton is túráztunk, majd a Vidrafű-tanösvényen lassú tempóban haladva figyeltük az élővilágot, majd összetűzésbe kerültünk egy kígyóval, akit harapós kedvében találtunk. A Gemencben több túrát is ejtettünk, idegenvezetővel egy Fokozottan Védett Természetvédelmi területre is bemehettünk, majd a kisvasútra is felülhettünk. Körbejártuk az Orfűi-tavat, a Hévízi-tavat, és majdnem körbeértünk Sumonyban is a tó körül, de ezt az erős szél és a közelgő eső meghiúsította. 

Üzem- és manufaktúralátogatásokon is részt vehettünk. Látogatást tettünk a halimbai üvegmanufaktúrában, ahol üvegfúvással készítik az üvegtárgyakat, A Pusztaszabolcsi Agrárgazdaságban a tejüzem működéséről, majd a szántás nélküli földművelésről kaptunk hasznos információkat. Várpalotán a Péti Nitrogénművek elnevezésű pétisóüzemet látogattuk meg, egy másik alkalommal pedig a paksi atomerőművet.

Több bányába is eljutottunk: először Murvabányára, ahol festői látvány tárult elénk, majd Fehérvárcsurgóra a homokbányába, és Gántra a bauxitbányába.

A csoportképeket talán sosem kedveljük meg, de egyes emberek előre nem tervezett vízbeesését, vicces szólásokat, helyzeteket annál inkább. 

Befejezés:
A pályázat segítségével rengeteg élményre tehettünk szert, ezt meg szeretnénk köszönni tanárainknak, akik ezt lehetővé tették. Pandur Anett tanárnő és Száraz Tamás tanár úr a földrajz, Kovács Bálint tanár úr fizika, Selényi Zsófia tanárnő segítségével pedig kémiai és biológiai ismereteinket bővíthettük. Köszönjük Stölkler Nándor tanár úr és Jakab Ferencné tanárnő közreműködését, és Zsombori Barbara tanárnő ismerkedős játékait. A program gördülékenységért sokat tett Vizler Zsófia, aki az adminisztrációs és pénzügyi feladatokat látta el. Végül, de nem utolsó sorban köszönjük a szervezést Tarnai Dóra és Fekete Zsófia tanárnőnek. A kirándulások alkalmával megörökítettük a fontosabb pillanatokat, ezek közük a legjobban sikerült remekműveket bárki megtekintheti itt, a kiállításon.

A zárórendezvényen készült képek megtekinthetők itt:

Galéria megtekintése

Fotók: Varga Gábor.