A tanévet az ökoiskolai munkacsoport megbeszélésével indítottuk 2022. augusztus 31-én. A munkacsoportban jelenleg 22 kollega vesz részt, mindegyik munkaközösség képviselteti magát.

Kapcsolatot ökoiskolai témákban a tanév során a Teams felületen is tartjuk.

A Világ Legnagyobb Tanórája és a Fenntarthatósági Témahét

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/
https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/

A témahetek ajánlott témáival a Zöld Föld könyv és a felkínált óravázlatok segítségével ismerkedtünk. A Zöld Föld fenntarthatósági tankönyvet 90 példányban az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága támogatásával kapta iskolánk.

A Világ Legnagyobb Tanórája 2022. október 3.-7.

Iskolánk is csatlakozott "A Világ Legnagyobb Tanórája" elnevezésű oktatási projekthez, melyen keresztül tanulóink ebben a formában is megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat. Ebben a programban minden évben egy-egy téma kerül középpontba, idén a 4. globális cél, a minőségi oktatás , ezen belül a fenntartható fejlődés, valamint az oktatás szerepe a jövő világáért.
Az ajánlott témákkal a Zöld Föld könyv alapján is dolgoztunk, valamint használtuk a honlapon kínált óravázlatokat.

Fenntarthatósági Témahét 2023. április 24-28.

A tanév kiemelt témája a biodiverzitás, a fenntartható értékek és az energia volt. A témához közvetlenül kapcsolódó programok osztályfőnöki órák keretében valósultak meg, a Fenntarthatósági Témahét tematikus óravázlatai és projekttervei alapján.

https://www.fenntarthatosagi.temahet.hu/letoltheto-oratervek

Tehetségtár – Vándorórák természettudományos pályázat - az "Innovatív Tanulási Környezet Kialakítása és Komplex Segítő Programok Megvalósítása" című pályázat (NTP-INNOV-21) támogatásával

A programban a földrajz, biológia, kémia, magyar, rajz és idegen nyelveket oktató tanárok és a szűkebb és tágabb környezetünk iránt elkötelezett tanulók vettek részt. A foglalkozások célja az volt, hogy a résztvevő diákok bővítsék tudásukat és a természettudományok szemszögéből is megismerjék Magyarország tájait. A tehetséggondozó program terepgyakorlatokból, azokra felkészülő és azokat megbeszélő foglalkozásokból állt. Természettudományos laborban zajló foglalkozások, bemutató órák, valamint egy színvonalas projektzáró rendezvény tette teljessé a pályázatot.

A programok még a 2021/2022-es tanévben indultak, de a program zárására, részletes bemutatására 2022 őszén került sor.

https://babits.pte.hu/cikkek/tehetsegtar_vandororak_fotokiallitas
https://babits.pte.hu/galeriak/tehetsegtar_vandororak_fotokiallitas_
https://babits.pte.hu/cikkek/tehetsegtar_vandororak_a_babitsban ( univTV)

 

Együttműködés a PTE Zöld Egyetem-mel

https://zoldegyetem.pte.hu/

Mobilitási hét programjain való részvétel:

 • A Zöld Kerekasztal rendezvényen, melynek célja a közös gondolkodás a fenntarthatóságról volt, lehetősége volt néhány osztályunknak megfigyelőként részt venni.

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/zold_kerekasztal_pte_zold_egyetem_program_szervezeseben

 • A KRESZ parkban a közlekedéssel, közlekedési szabályokkal, különleges kerékpárokkal ismerkedni.

http://www.pecsikult.hu/reszegysegek/kresz_park_

 • Terepasztal a Babitsban

A PTE Zöld Egyetem Green Aura projekttel együttműködve egy speciális terepasztal érkezett a Babitsba 2022. szeptember 26-án, amelyet az iskolában tanuló diákok és 8. osztályos tanulók október 7-ig tanulmányozhattak. A terepasztal segítségével Pécs város közlekedési, energetikai és környezeti fejlesztéseivel ismerkedtek meg a diákok. A felfedezésben nagy segítségünkre volt a terepasztalhoz tartozó, mobiltelefonra is letölthető alkalmazás, amellyel a tanulók részben önállóan tanulmányozhatták a fejlesztéseket. Az iskolában tanuló diákok a tanórák közötti szüneteken kívül szervezetten, az osztályfőnöki és természettudományos órákon csoportban dolgozva is tanulmányozták a terepasztal által bemutatott fejlesztéseket. Az újdonságok elmélyítését az alkalmazáshoz tartozó kvíz kitöltése erősítette.

A tapasztalatok alapján a diákok szívesen használták a terepasztalt. Az interaktív elemek azon tanulókat is lekötötték, akik egyébként kevesebb időt szánnának a fejlesztések hátterében lévő információk megismerésére. A témával kapcsolatban további részlet olvasható:

https://univpecs.com/zold/interaktiv_zold_terepasztal_babitsban

 

„SmartLife” - tudatosabb jelen egy fenntarthatóbb jövőért - videóverseny a PTE Babits részvételével a Zöld Egyetem keretein belül

A pályázaton négy csapatunk vett részt. Feladatuk az volt, hogy játékos módon az energiahatékonyság és energiamegtakarítás témájában szemléletformáló céllal rövid videókat készítsenek a gimnázium tanulóinak, tippeket adjanak, a hétköznapi megvalósíthatóságra. 2023. március 27-én került sor a Zöld Egyetem keretein belül a Smart Live videókampány eredményhirdetésére.

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/smartlife_tudatosabb_jelen_egy_fenntarthatobb_jovoert_videoverseny_pte_babits_reszvetelevel
https://univpecs.com/zold/smartlife_tudatosabb_jelen_egy_fenntarthatobb_jovoert (univTV)

Hulladékcsökkentés iskolánkban

Ebben a tanévben is működött a szervezett szelektív hulladékgyűjtés az iskola összes osztályának bevonásával (papír, műanyag, elem). Az osztályok beosztását a tanév elején a diákönkormányzat határozta meg. Nagy népszerűségnek örvend továbbra is a víz sziget, ennek eredményeként jelentősen csökkent a műanyag hulladék mennyisége, mivel iskolánk tanulói és dolgozói áttértek az utántölthető kulacsok használatára. Második éve gyűjthető a használt sütőolaj is iskolánk bejárata mellett, mely nem csak az iskola tanulói és dolgozói számára érhető el, hanem a környék lakóinak is rendelkezésére áll.

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/cseppetsem_hasznalt_sutoolaj_gyujtes_pte_zold_egyetem_program_szervezeseben

A nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű projekt keretében a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kültéri ivókutat avattak.

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/ivokutat_avattak_pte_babits_udvaran
https://univpecs.com/zold/kornyezetvedelmi_vilagnap_alkalmabol_ivokutat_avattak

Ebben a tanévben hulladékcsökkentési célunk volt, hogy a ballagási dekorációt készítsünk, melyek újra felhasználhatók a következő tanévekben. Több osztály osztályfőnöki órákon készítette a dekorációt.

Gyűjtések, jótékonykodás

Karácsonyi gyűjtőakció

Gimnáziumunk ebben a tanévben is csatlakozott a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász "Angyalbatyu" elnevezésű jótékonysági akciójához. A kezdeményezés célja volt, hogy hátrányos helyzetű gyermekek számára ajándékcsomagokat gyűjtsünk és juttassunk el. Olyan gyerekeket ajándékozunk meg, akiknek ez a meglepetés jelentheti az egyetlen ajándékot a karácsonyfa alatt. A gyűjtőakcióban gyűjtöttünk bontatlan vagy jó állapotban lévő játékokat, apró tárgyakat, pipere holmikat és tartós élelmiszereket.

Együttműködés a pécsi Bike Maffiával: Havonta egyszer ételt főznek és szállítanak rászorulóknak. A kiszállításhoz szükséges nagy tejfölös doboz. A dobozok gyűjtésében segítettük őket.

Papírbrikett készítése ebben a tanévben is folytatódott.

 

Épített környezetünk, fejlesztések

Az üvegház üzemeltetése, a bejárat előtti kis park karbantartása, madáretetők (Madárbarát iskola) mellett a következő fejlesztések történtek a tanév során:

Iskolánk fennállásának 60. évfordulója alkalmából 2022 őszén létre hoztuk a Lepkekertet. A növények gyűjtésében nagy segítségünkre voltak iskolánk tanulói és családjaik. A kert fejlesztése folyamatos. A cél az, hogy egész évben legyen a kertben olyan növény, ami éppen virágzik, így odacsalogatja a rovarokat, így a lepkéket is.

https://babits.pte.hu/cikkek/meghivo_iskolatorteneti_kiallitasra_es_lepkekert_avatasra

A Greenagers projektünk keretén belül tervben van egy közösségi kert kialakítása iskolánk udvarán. Ennek az előkészületei történtek meg a 2022/2023-as tanévben.

A fenntarthatósági témahét  kapcsán és a Greenagers projektünk keretein belül 2022. április 25-én, kedden, ellátogattunk a Király utcai Zöld Folt közösségi kertbe, ahol Hajba Gergő mesélt nekünk az indulásukról, a működésükről és a jövőbeli terveikről. Nagyon izgalmas volt látni egy ilyen titkos, az emberek szeme elől rejtett, mégis aktív, élő, színes helyet a belváros közepén.  

https://babits.pte.hu/cikkek/zold_folt_kozossegi_kert

A szelektív hulladékgyűjtéshez új gyűjtőedényeket kaptunk az egyetemtől. Ezek a hulladékgyűjtó edények tartósak, nagyobb igénybevételt is kibírnak.

https://zoldegyetem.pte.hu/hu/hirek/megujulo_szelektiv_hulladekgyujtes_pte_n

2023. április 21-én, pénteken a Föld Napja apropóján két osztályunk körbejárta az iskola környékét, hogy megtisztítsák a területet. Az esemény egybeesett a „Te szedd!” országos akcióval.

Felújítások, beszerzések épületen belül, mintegy 400 millió forintos fejlesztésből

1. építészeti felújítás

 • folyosói szekrények cseréje
 • 12 tanterembe klíma felszerelése
 • valamennyi lámpatest cseréje ( led, energiatakarékos)
 • mosdókba mozgásérzékelő lámpák felszerelése
 • 16 tanterembe sötétítők és fényáteresztő függönyök felszerelése
 • Informatika termekbe műanyag nyílászárók beépítése
 • valamennyi folyosó, aula, közösségi tér festése
 • tornaterem festés, parkettázás
 • 10 tanterem festése, 7 tanterem parkettázása
 • Futópálya rekortán burkolattal való ellátása
 • 92 db napelem felszerelése

2. Informatikai eszközbeszerzés

 • 20 db PC, monitorral
 • 20 db projektor
 • 20 db interaktív kijelző

3. Bútor-és eszközbeszerzés

 • tornaszőnyegek, zsámolyok, tornaeszközök, padok, öltözőpadok cseréje
 • ének-zene oktatást segítő hangszerek beszerzése
 • (ergonomikus) bútorok valamennyi terembe, tanáriszobákba, közösségi terekbe

A felújítási munkálatok és az iskolabútorok cseréje nem zárultak le a 2022/2023-as tanévben, folytatódnak jövőre is.

Külső együttműködések

A Víz Világnapja alkalmából lehetőségünk nyílt a pécsi szennyvíztisztító telepen nyílt napon részt venni. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szakemberei vezették végig a csoportokat a telepen, bemutatva a víztisztítás különböző fázisait. Láthattuk, hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta víz, amelyet már vissza lehet engedni a természetbe, s hogy ez a megtisztított víz egészen a Fekete –tengerig jut el. Végül azt is megtudhattuk, hogy a csatornaszörny valóban létezik, ugyanis ha nem figyelünk arra, hogy mit dobunk a csatornába, a zsíros, szennyezett víz ezekkel a nem odavaló dolgokkal együtt eldugíthatja a rendszert, és igen nehéz a hibát elhárítani. Ezért ne dobjuk például soha nedves törlőkendőt a csatornába!
Láthattunk egy kiállítást is, mely azokból a tárgyakból készült, melyeket a szakemberek a csatornában találtak: pénz, evőeszköz, apró játékok, de még műfogsorok is.

https://babits.pte.hu/cikkek/marcius_22_a_viz_vilagnapja

https://www.tettyeforrashaz.hu/

Egészséges életmódra nevelés: Sport, túrázás

Fuss a rákgyógyításért!

Iskolánk diákjai és tanárai 2022. szeptember 10-én „Fuss a Rákgyógyításért!” jótékonysági futáson vettek részt. A futás bevételét a rákgyógyításra fordítják. Volt aki kocogva, volt aki futva tette meg a közel 3 km-es távot, de a legfontosabb, hogy mindenki nagyon jól érezte magát. Rengeteg diákunk és volt diákunk támogatta az eseményt. A rendezvény pályabiztosítását is babitsos diákok végezték.

https://babits.pte.hu/cikkek/fuss_a_rakgyogyitasert_jotekonysagi_futas_2022

LAFARGE jótékonysági futás

Sokéves hagyományt követve idén is részt vettünk a diákokkal az „Együtt Gyermekeinkért” Jótékonysági Futóversenyen. A szervezők az idén is nemes célt tűztek ki maguk elé: a támogatók által felajánlott összeget, valamint a nevezési díjakat teljes egészében a környező iskolák számára ajánlják fel sport- és mozgásfejlesztő eszközök vásárlására.

https://babits.pte.hu/cikkek/ismet_a_lafarge_jotekonysagi_futason

Rókaűzők

A 28. Rókaűzők Váltófutóversenyen (Pécs-Kaposvár országúti 84 km-es) iskolánk PTE Babits ROCKÁK nevű csapata kategóriájában (középiskolás kategória) országos 2. helyezett lett.

Az összetett kategóriában, amely iskolai és egyesületi csapatokból áll, a PTE Babits és a Fittbike csapata országos 1. helyezett lett! A diákcsapat 13 tagja összesen 84 kilométert tett meg kevesebb mint 7 óra alatt!

https://babits.pte.hu/cikkek/a_28_rokauzok_valtofutoverseny_pecs_kaposvar

Tiéd a pálya!

Tanulóink idén két csapattal is képviselték iskolánkat a PTE – „Tiéd a pálya” elnevezésű sporteseményen, melyet 2022. 12. 08-án rendeztek meg a Pécsi Tudományegyetem Papp Gábor Sportcsarnokában.
A változatos, sokszínű rendezvény célja a sport, és az egészséges életmód népszerűsítése; illetve az egyetemi élet, közösség megismerése. A játékos tevékenységek során szerepet kapott az együttműködés, az ügyesség, a taktika, a csapatszellem, az ötletesség, és a kreativitás is. Élményekkel, vidámsággal és mozgással teli napot töltöttünk az egyetemi csarnokban.

https://babits.pte.hu/cikkek/tied_a_palya35635

 

39. Pécs-Harkány országúti futóverseny

Iskolánk tanulói és tanárai szép sikereket értek el a vasárnap, 2023. március 5-én megrendezett 39. Pécs-Harkány országúti futóversenyen.

 

https://babits.pte.hu/cikkek/39_pecs_harkany_orszaguti_futoverseny

 

A 60 Babits kilométer túrasorozat

Iskolán fennállásának 60. évfordulója alkalmából a terv 60 kilométer legyaloglása volt. A távot négy túrával teljesítették tanulóink és tanáraink.

      

https://babits.pte.hu/cikkek/a_60_babits_kilometer_turasorozat_4_kirandulasa

 Tour de Babits

A 2023. május 10-én elrajtolt magyar országúti kerékpáros körverseny, a Tour de Hongrie pénteken a Dunántúlhoz érkezett.

A harmadik etap egy szakaszának és a befutónak Pécs városa adott otthont. Az egész környék izgatott lázban égett, a szervezők rengeteg programot kínáltak a szurkolóknak. Az egyik ilyen esemény az I. Dechatlon Kerékpáros Gurulás, melyhez a PTE Sportiroda a Babits Mihály Gimnázium összefogásával csatlakozott.
Iskolánk sport tagozatos diákjai, más osztályprofilokban tanuló vállalkozó kedvű gyermekek, és néhányan mi tanárok is bringára pattantunk; és egy közel 100 fős karavánnal, rendőrmotoros felvezetéssel betekertünk a Széchenyi térre, ahol óriási hangulat fogadott bennünket. Igazi „fesztivál feeling” uralkodott a belvárosban. Bepillanthattunk a profi kerékpározásba, testközelből láthattuk a versenyzőket. Nagy élmény volt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Közös gurulásunk fő célja a sportos és zöld egyetemet hangsúlyozva a kerékpáros közlekedés népszerűsítése.

https://babits.pte.hu/cikkek/tour_de_babits

 

Futókörök napja 2023

Az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság támogatásával a SZEOSZ és a PSN Zrt. szakmai közreműködésével idén először csatlakozott Pécs a Futókörök Napja elnevezésű rendezvényhez, amelyre az ország 25 települése nevezett.  A helyszínen kizárólag sorszámmal ellátott chip viselésével lehetett részt venni a versenyen. Tüskésréten már reggel 9 órakor sokan vártak az időmérő órákra, hogy részt vehessenek a kilométergyűjtésben. A PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola szinte valamennyi szakosztálya képviseltette magát, de mások mellett a FutaPécs SE-től, a Fittbike SE-től, a PEAC-tól és a PVSK-tól is érkeztek sportolók, sőt, iskolai csapatok is jelentkeztek a versenyre.

https://babits.pte.hu/cikkek/futokorok_napja_2023

https://pecs.hu/hirek/jol-mutatkozott-be-pecs-a-futokorok-napjan/

Sporttáborok a sportágismereti osztályok számára

A tanév végén mindhárom osztály számára megvalósult a tervezett program: 9. A: turisztikai tábor, 10. A: vízi tábor, 11. A: rekreációs tábor

Részletes információk iskolánk honlapján:
https://babits.pte.hu/cikkek/okoiskola

valamint iskolánk online iskolaújságában:
https://www.babitsma.hu/

 

Pécs, 2023. június 15.